Berlusconi zet licht op groen voor regering van Lega en Vijfsterrenbeweging
Silvio Berlusconi heeft woensdag het licht op groen gezet voor de vorming van een regering met Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S). Foto: AFP

Silvio Berlusconi heeft woensdag het licht op groen gezet voor de vorming van een regering met Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S). Hij haalt zo een belangrijk struikelblok weg voor de moeizame regeringsvorming, want de rechts-populistische Lega maakt deel uit van de centrumrechtse alliantie waartoe ook Berlusconi’s Forza Italia behoort.

‘Als een andere politieke macht uit de centrumrechtse coalitie de verantwoordelijkheid wil nemen om een regering te vormen met de Vijfsterrenbeweging, dan nemen wij daar met respect akte van’, aldus Berlusconi. Hij stelde ook dat hij zijn veto niet zal uitspreken of randvoorwaarden zal stellen voor een regering van Lega en M5S, en dat hij maatregelen die in lijn liggen met de ideeën van de centrumrechtse coalitie zal ondersteunen.

Berlusconi voegt nog toe dat zijn partij geen vertrouwensstem zal geven aan M5S, ‘dat niet de politieke maturiteit heeft om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen’, maar dat een samenwerking tussen Lega en M5S ‘niet het einde zal betekenen van de alliantie’.

Lega en M5S hebben de stemmen van Forza Italia niet nodig om samen in een regering te stappen, maar Lega vraagt wel de garantie van Berlusconi dat hij niet vijandig tegenover de coalitie staat. De Vijfsterrenbeweging weigert om met de door schandalen geplaagde Berlusconi in zee te gaan.

Eerder deze week had de Italiaanse president Sergio Mattarella nog gepleit voor de vorming van een ‘neutrale regering’ die werk zou maken van de begroting voor 2019 en in december ontslag zou nemen.