Nieuwe verkiezing Puigdemont geblokkeerd door Grondwettelijk Hof Spanje
Foto: EPA-EFE

Het Grondwettelijk Hof van Spanje heeft een nieuwe verkiezing van Carles Puigdemont als Catalaans minister-president tijdelijk laten blokkeren. Daardoor kan de voortvluchtige separatist voorlopig niet opnieuw gekozen worden als minister-president van Catalonië.

De Spaanse ministerraad besliste woensdag om de aanpassing aan de wetgeving die de Catalaanse regering vorige week goedkeurde, en die het mogelijk moest maken dat Puigdemont opnieuw tot minister-president kon worden verkozen, bij het Grondwettelijk Hof aan te vechten. Puigdemont is namelijk ‘voortvluchtig’, en een verkiezing waarbij de kandidaat niet aanwezig kan zijn, is volgens Madrid illegaal.

Dat Hof besloot daarop meteen om de aangepaste wet van de Catalanen voorlopig te schorsen, zo werd woensdagavond vernomen bij gerechtelijke bronnen. Het is nu wachten op een definitieve beslissing van het Grondwettelijk Hof, maar die kan nog maanden op zich laten wachten. Daardoor moeten de separatisten hun plan om Puigdemont maandag al te verkiezen als de nieuwe regeringsleider naast zich neerleggen.

Een woordvoerder van Puigdemonts partij JuntsXCat verklaarde eerder woensdag dat de separatisten ‘alternatieven zullen zoeken’. Er wordt van uitgegaan dat ze nu op zoek zullen gaan naar een kandidaat die geen probleem vormt voor het gerecht.

Europees aanhoudingsbevel

Puigdemont vluchtte naar België na zijn afzetting, die volgde op het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. Op 25 maart werd hij op basis van een Europees aanhoudingsbevel opgepakt in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Het Duitse gerecht moet nu beslissen of de Catalaan aan Spanje wordt overgeleverd.

Sinds de verkiezing van 21 december, waarbij de separatisten een absolute meerderheid haalden, mislukten al vier pogingen om een Catalaanse regering te vormen. De kandidaten bevonden zich ofwel in ballingschap, ofwel in voorhechtenis. Het Grondwettelijk Hof besliste al in januari dat een kandidaat-minister-president persoonlijk aanwezig moet zijn bij zijn inauguratie.

Indien er tegen 22 mei geen nieuwe regering is, moeten er in Catalonië nieuwe verkiezingen worden georganiseerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig