Bronzenmedaillewinnares op Paralympische Winterspelen Eléonor Sana zet punt achter carrière
Foto: AP

Eléonor Sana, de slechtziende skiester die ons land afgelopen winter brons schonk op de Paralympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, zet een punt achter haar skicarrière, zo maakte het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) woensdag bekend.

De twintigjarige skiester eindigde in Zuid-Korea, gegidst door haar zus Chloé, als derde in de afdaling. Sana was als eerste medaillewinnares nog maar de tweede Belg ooit die op de Paralympische Winterspelen eremetaal veroverde. Alleen Willy Mercier, die in 1994 in het Noorse Lillehammer zilver op de Super-G pakte, ging haar voor.

Vlak na de Spelen kondigde Chloé echter haar afscheid aan en enkele maanden later wordt zij dus gevolgd door haar zus. “Ik heb de kans gekregen een geweldig avontuur te beleven en dank iedereen die me heeft gesteund en die dit project heeft mogelijk gemaakt”, klinkt het bij Eléonor Sana. De atlete wil komend academiejaar universitaire studies aanvatten. “De impact op mijn persoonlijke leven was te groot geworden. Ik snak naar een stabieler, normaler leven, en wil in september starten aan een opleiding tot kinesitherapeute. Ik zeg niet dat de beslissing van mijn zus om te stoppen de knoop voor mij heeft doorgehakt, al had het uiteraard volledig anders geweest indien ik zonder haar was doorgegaan.”

Ze wenst echter niet te stoppen met topsport. “Uiteraard blijft mijn passie voor sport en voor het aangaan van uitdagingen onaangetast. Ik zou graag op zoek gaan naar een sport die verzoenbaar is met een leven in België. De paralympische beweging zal mij daarbij helpen en ik dank hen daarvoor.”