Mechelen zet puntjes op de ‘i’ na handjesheisa
Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD). Foto: Joren De Weerdt

Het college van burgemeester en schepenen in Mechelen reageert op de heisa die ontstond nadat eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) een huwelijk niet wilde voltrekken omdat de bruid hem de hand weigerde te schudden.

‘We gaan op voorhand met koppels die aangeven geen hand te willen geven, een gesprek voeren en hen de visie van de stad op samenleven toelichten’, klinkt in een persmededeling. Het schepencollege zal daarbij duidelijk maken dat een hand geven past binnen de visie van de stad op samenleven.

Maar wanneer het gesprek niet het gewenste resultaat oplevert, zal de stad het huwelijk toch laten plaatsvinden. ‘Indien een lid van een schepencollege het huwelijk in die omstandigheden niet wenst te voltrekken, wordt dit door de burgemeester of zijn vervanger uit het college overgenomen.’

‘Wederzijds respect’

Verder benadrukt het stadsbestuur dat het gevoerde beleid ‘stoelt op wederzijds respect, luisterbereidheid, openheid van alle partners en een constructieve dialoog’. ‘We mogen het weigeren van een handdruk aan iemand van een andere sekse niet herleiden tot een discussie over cultuurpatronen en tradities, maar willen met elkaar in gesprek gaan.’

Met de mededeling hoopt Mechelen allicht een punt te kunnen zetten achter de heisa na de weigering van schepen Hendrickx. Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) steunde zijn schepen daags nadien openlijk, maar verzekerde wel al dat Mechelen handweigeraars toch zou blijven trouwen.