Nieuwe spoorvakbond dreigt met stakingen in mei en juni
(archiefbeeld) Foto: Tom Palmaers

Metisp-Protect, een nieuwe vakbond van het spoorpersoneel, laat van zich horen. De vakbond wil staken.

Metisp-Protect is een afsplitsing van ACOD Spoor en telt maar 300 aangesloten leden op een totaal van 36.000 werknemers van NMBS, Infrabel en HR-Rail. De vakbond ontstond recentelijk als afsplitsing van ACOD Spoor. Ze stapten op omdat ze vinden dat de extreemlinkse partij PVDA (PTB) het ACOD te veel radicaliseert.

De nieuwe vakbond laat nu van zich horen, met een stakingsaanzegging. De aanzegging loopt een maand vanaf 28 mei. Volgens voorzitter Mohammed Benyaich zijn er vier actieperiodes mogelijk: 28-29 mei, 4-6 juni, 13-15 juni en 18-19 juni.

De vakbond gaat niet akkoord met het voorstel van de directie voor 3.600 treinbestuurders. De directie stelde 150 euro bruto opslag voor en wil het aantal compensatie- en kredietdagen verminderen. De drie grote spoorbonden gingen globaal akkoord met de voorwaarden, maar Metisp-Protect dus niet. ‘Dit heeft niets te zien met een herwaardering van de treinbestuurders’, aldus vicevoorzitter Etienne Hoet.

De nieuwe spoorbond wil ook een personeelstekort aankaarten. De productiviteit gaat immers hoger met zowat 5 procent meer treinen tussen 2016 en 2018, maar het aantal effectieven loopt terug en ze worden niet vervangen, klinkt het. In zakenkrant L’Echo wordt ook nog eens partijdigheid bij benoemingen verweten.

Metisp-Protect telt, zoals gezegd, maar 300 aangesloten leden. Tegen de sociale verkiezingen bij het spoor later dit jaar, een primeur bij de spoorwegen, wil voorzitter Benyaich aan 1.000 leden zitten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig