Politie zal transmigranten aan Noordstation 'met aandrang' vragen te vertrekken
Foto: put

Er is een akkoord over de aanpak van de overlast door transmigranten aan Brussel Noord. Er worden extra politiemensen ingezet die de mensen 'met aandrang' zullen vragen om er weg te gaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan ­Jambon (N-VA) had de federale en lokale politiediensten maandag 48 uur de tijd gegeven om een oplossing te vinden voor de migranten aan het Noordstation. Dat akkoord is er nu en het heeft de zegen van de betrokken burgemeesters, waaronder Bernard Clerfayt (DéFI) van Schaarbeek. Ook de politiezones Brussel-Noord en Brussel-Hoofdstad, de Dienst Vreemdelingenzaken, de Gerechtelijke Politie, de federale politie en de spoorwegpolitie zijn bij het akkoord betrokken.

De autoriteiten willen de overlast aan het Noordstation vooral aanpakken door extra manschappen in te zetten. Daarbij zal aan de transmigranten met aandrang gevraagd worden om het station te verlaten. 

‘De doelstellingen van de politieacties zijn nu vastgelegd: de veiligheid verhogen, de openbare orde en hygiëne in het Noordstation en omgeving waarborgen, alle vormen van overlast ontmoedigen en dit ontradend optreden volhouden', verduidelijkte Jambon woensdag in de Kamer.  

Middelen vrijgemaakt

Jambon: 'Die punten heeft de politie omgezet in een concreet actieplan. De nodige middelen zijn daarvoor vrijgemaakt, acties zullen zich de volgende dagen en weken voordoen, onder meer met inzet van het federale reserve van de politie. We zullen het nodige doen om de veiligheid te garanderen.’

Het woord 'razzia' neemt echter niemand in de mond. Er klinkt dan ook al meteen kritiek op het akkoord. Zo zegt voormalig N-VA'er Hendrik Vuye dat hij veel meer had verwacht. ‘Dit is het akkoord van de nobele intenties. Op gecoördineerde politieacties moet een traject volgen, zoals in Frankrijk, met een administratieve procedure, een strenge straf voor illegaal verblijf en efficiënte repatriëring.'

Vuye: 'De regering slaagt er niet in om een traject voor een terugkeerbeleid uit te bouwen. Straffe praat verkopen op Twitter is gemakkelijk, maar het is fake news dat verkocht wordt.’

De eerste acties starten donderdag al, en zullen indien nodig de komende weken voortduren. 'Het doel is het station terug te geven aan de reiziger en de veiligheid te garanderen', besloot Jambon.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig