Begin mei werd de vrouwenploeg van Anderlecht voor het eerst in 20 jaar Belgisch landskampioen. Een dikke week later volgde echter een serieuze kater: vandaag dook immers het bericht op dat Marc Coucke om budgettaire redenen de stekker uit de vrouwenploeg zou trekken. “Totaal geen respect voor vrouwen”, reageerde onder meer Anderlecht-speelster en Red Flame Aline Zeler woedend. De voorzitter van Anderlecht ontkende meteen op Twitter dat de beslissing al genomen werd. Later belde Coucke ook coach Patrick Wachel op en gaf hem de garantie dat het vrouwenteam toch blijft bestaan.

Dinsdagavond kregen de speelsters te horen dat Anderlecht stopt met het vrouwenvoetbal. Aline Zeler, de meest ervaren speelster, was woedend. “Ze hebben het ons gisterenavond verteld, ze hebben geen echte reden gegeven”, vertelde de Red Flame aan Sporza. “Het was echt een verrassing voor de speelsters en de staf. We zijn bijzonder hard geschrokken.Het is uiteraard ook over het budget gegaan. De vrouwenploeg kost geld, maar volgens mij zijn er sponsors genoeg bij een grote club als Anderlecht. We hebben maandagavond ook even met Marc Coucke kunnen praten, maar dat was niet constructief.”

Voorzitter Marc Coucke nuanceerde echter meteen het “fake news” op Twitter. “How, how er is nog niets beslist. Beleidsmatig was het niet perfect, maar we zoeken nog oplossingen.”

Nieuwe wending

In de namiddag kwam er dan een verrassende nieuwe wending: speelster Heleen Jacques liet op Radio 1 weten dat Marc Coucke hun coach Patrick Wachel had gebeld “om het misverstand uit te klaren”.

Wachel kreeg de garantie dat het vrouwenteam toch zou blijven bestaan, waarop hij meteen alle speelsters op de hoogte bracht van deze verrassende, nieuwe wending. Het zou de (toenmalige) directeur van de vrouwenafdeling geweest zijn die dinsdag voorbarig het opdoeken van de vrouwenploeg had verkondigd.

Wat nu?

Wat de gevolgen zijn van deze coup de théâtre is niet meteen duidelijk. Marc Coucke licht Anderlecht intern door en wil budgettaire keuzes nemen. Een van de opties was het opdoeken van de vrouwenafdeling, maar die is dus van tafel geveegd.

Het vrouwenvoetbal weegt echter op het budget hoewel er weinig volk komt kijken, een vijfdaagse stage niet goedkoop bleek en het voetbalcentrum in Tubeke huren om te spelen is dat evenmin… Intern bij de ploeg wordt erkend dat vrouwenvoetbal niet winstgevend is, maar ze benadrukken dat Anderlecht toch ook een sociale rol te vervullen heeft. Bovendien is vrouwenvoetbal in heel Europa aan een opmars bezig. Grotere clubs zoals Fiorentina beginnen net nu met een ploeg, onze nationale elf de Red Flames doet het steeds beter en krijgt steeds meer media-aandacht en er komt toch meer volk op af. Alles hangt af van de publiciteit die gevoerd wordt. Drie jaar geleden kwamen er in de toenmalige BENE-liga toch nog 14.000 toeschouwers naar Twente-Standard kijken. Mits wat geduld is niets onmogelijk, is het credo...

Dit jaar had paars-wit nog vier vrouwenteams. Eentje in de Super League, een B-ploeg, de U15 en de U13. In het Super League-team speelden veel Belgische internationals zoals Aline Zeler, Laura Deloose, Lenie Onzia, Heleen Jacques, Laura De Neve, Justine Vanhaevermaet, Elke Van Gorp, Sarah Wijnants en Tine De Caigny, maar ook drie buitenlandse toppers. Velen onder hen speelden nog nooit Champions League en die Europese droom lijkt nu toch door te zullen gaan.

Wachten op strategische plannen

Het is echter wachten op meer details om over de toekomst van de verschillende vrouwenploegen te kunnen oordelen. Eind deze maand stelt Marc Coucke zijn algemene strategische plannen voor, dan pas zullen we weten wat zijn concrete plannen zijn met de club en alle onderafdelingen, waaronder de vrouwenafdeling.