ACV wil beleggers een sociale bijdrage laten betalen
Foto: Bart D ewaele

De voorzitter van het ACV, Marc Leemans, pleit in Het Nieuwsblad voor een ‘algemene sociale bijdrage’. Niet alleen werknemers of werkgevers moeten die betalen, ook zelfstandigen, verhuurders of beleggers moeten bijdragen.

Volgens Leemans is de sociale zekerheid in gevaar. Hij hekelt de besparingen van de regeringen en banen zoals de flexi-jobs die in het leven geroepen worden, maar waarop geen sociale bijdragen betaald moeten worden. Zijn voorstel om van iedereen die bijdragen te vragen, moet de koek vergroten.

Hij lanceert het idee aan de vooravond van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging.

Nul komma zoveel

‘Het is toch niet eerlijk dat de sociale zekerheid alleen wordt ­gefinancierd door bijdragen op ­arbeid? Waarom laat je niet iedereen bijdragen? Iedereen kan ziek worden of een kind krijgen’, aldus Leemans.

‘Het geld voor ziekenhuizen, medicijnen, het zorgapparaat: je zou dat allemaal kunnen financieren met een algemene ­sociale bijdrage, een bepaald percentage van nul komma zoveel op het inkomen. Dan spreek je ook de zelfstandigen, vermogenden, verhuurders en beleggers aan. Alle inkomens. Het inkomen uit arbeid is minder dan de helft van de grote koek.’

Zonder CD&V...

Leemans is in het interview met Het Nieuwsblad scherp voor de regering. ‘Als wij het sociaal-economische beleid van de regering bekijken, is dat niet positief. (...) We glijden af naar Nederlandse toestanden waar 1,1 miljoen mensen in precaire jobs werken. Volgens deze coalitie is alles de schuld van de socialisten. Wel, ik vrees dat we straks een hele reeks zaken zullen moeten rechtzetten. En men zal niet meer kunnen zeggen dat het de schuld van de socialisten is.’

En CD&V? Leemans: ‘Zonder CD&V zou het nog erger geweest zijn.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig