Even technisch: zo werkt OLED
Foto: LG OLED TV
OLED biedt een betere beeldkwaliteit. Maar hoe zit dat dan precies? Waarom is OLED beter dan de voorgaande beeldtechnologieën? We trekken op onderzoek! Maar eerst: waarom zijn specifiek de OLED TV’s van LG de beste op de markt?
Dossier aangeboden door LG.

Daar is weinig discussie over, getuige de vele onderscheidingen die ze ontvingen van de vakpers. De grote troef van LG is dat het als eerste inzag hoe goed OLED was, waardoor het veel knowhow kon opbouwen. LG blijft nog altijd de enige fabrikant die de hoogwaardige, grote OLED-panelen kan bouwen die het kloppende hart vormen van een OLED TV. Je mag er zeker van zijn dat LG’s OLED-televisies altijd vooraan staan om de nieuwste snufjes op het vlak van deze beeldtechnologie te ontvangen.

OLED-beeldtechnologie
Op een OLED-scherm geeft elke pixel zelf licht en kan elke pixel individueel aan- of uitgeschakeld worden. Een pixel die uitstaat, geeft helemaal geen licht en toont dus perfect zwart, zelfs als aangrenzende pixels toch nog aanstaan. Zo creëert een OLED TV niet enkel perfect zwart, maar ook een bijna oneindig contrast in het beeld. Het lijkt daardoor veel levendiger en echter. Dit in tegenstelling tot LCD TV’s waar het licht gegenereerd wordt door een aparte achtergrondverlichting en elke pixel werkt als een klepje dat het licht al dan niet doorlaat. Dit principe werkt echter niet perfect zodat er steeds wat licht doorlekt en zwart dus eerder donkergrijs is.

De OLED TV’s van LG leveren bovendien een veel breder kleurpalet, waardoor ze meer en rijkere kleuren kunnen weergeven dan conventionele televisies. Tot slot bieden OLED-televisies een enorm brede kijkhoek, zodat ook wie niet recht voor het scherm zit nog steeds geniet van het perfecte zwart, oneindig contrast en felle kleuren.

Alpha 9 processor
Een moderne televisie moet beelden op heel wat manieren verwerken. Die wereldbekerfinale gaat flitsend en snel, maar komt in lagere kwaliteit via de TV-decoder door. Een film op Ultra HD Blu-ray bevat dan weer heel veel kleurinformatie en details. Dat allemaal perfect op het scherm toveren is behoorlijk uitdagend. Daar dient een beeldprocessor voor, een onderdeel dat een grote invloed heeft op het uiteindelijke beeld. De unieke Alpha 9 processor van LG is speciaal geoptimaliseerd voor OLED-schermen. De vernieuwde ruisonderdrukking werkt in vier stappen in plaats van twee, en werkt hinderlijke kleurbanden weg in zachte kleurovergangen en donkere beelden. De LG-processor analyseert het beeld om fijne patronen te herkennen en deze te accentueren zonder eventuele beeldruis mee te versterken. Hij detecteert ook welke voorwerpen in het beeld op de voorgrond staan zodat hij die voorwerpen wat meer contrast kan geven en het beeld zo een beter dieptegevoel krijgt. De Alpha 9 processor gebruikt ook zeven keer meer kleurreferentiepunten dan modellen van vorig jaar, zodat hij nog preciezer elke verschillende tint kan weergeven. Zo nauwkeurig dat de schermen met de LG-chip zelfs in filmstudio’s gebruikt wordt.

Brede HDR-ondersteuning
Er wordt veel gesproken over Ultra HD, maar we vinden High Dynamic Range (HDR) minstens even spectaculair. Misschien wel daarom dat Netflix er zo sterk op inzet. HDR is een nieuwe technologie die voor nog realistischere beelden zorgt. Opeens worden heel heldere lichtaccenten die op een conventionele televisie niet zichtbaar zijn, toch weergegeven. Bovendien laat HDR op een OLED TV van LG veel fijnere schaduwnuances verschijnen in donkere scènes en gebruiken HDR-beelden een groter kleurpalet. Zo kan het zeer intense kleuren, zoals brandweerwagenrood en auberginepaars, tonen. Kleuren die je op een conventionele televisie niet correct kunt weergeven.

Om HDR-beelden op te slaan, maakt men momenteel gebruik van verschillende standaarden, zoals Dolby Vision, HDR10 en HLG. LG’s OLED TV’s ondersteunen al deze standaarden zodat je altijd van de allerbeste beeldkwaliteit geniet. Of je nu kijkt via Netflix of naar een film op een schijfje.

Dolby Atmos
LG’s OLED TV’s hebben niet enkel het beste OLED-beeld, maar ook een unieke troef voor uitmuntend geluid. Dolby Atmos is een moderne geluidstechnologie die elk voorwerp perfect in de driedimensionale ruimte plaatst. Zo volgt het geluid nauwkeurig de beweging van elk voorwerp en geniet je van ongelooflijke 360-graden surroundgeluid. Dolby Atmos vind je in de meeste bioscoopzalen, en via een OLED TV zorgt het dat je ook films in de woonkamer meeslepender beleeft.

Gaming Mode
We gebruiken onze televisie niet enkel voor het bekijken van films, sportwedstrijden en series, maar ook meer en meer om te gamen. Voor een goede game-ervaring is het van essentieel belang dat de televisie een lage ‘inputlag’ heeft. Dat is de vertraging tussen het moment waarop het beeld aangeleverd wordt en het moment waarop het getoond wordt. Is er te veel vertraging, dan werkt dat storend tijdens het gamen omdat je het effect van je acties net iets te laat merkt. In de speciale Game Mode hebben de OLED TV’s van LG een inputlag van nauwelijks 21 milliseconden, wat zelfs voor de meest veeleisende shooters of racegames volstaat. Bovendien kun je de Game Mode net zoals andere beeldmodi verder instellen naar smaak.
 

Wacht niet langer ! Bekijk hier de scherpe aanbieding voor diverse LG OLED TV modellen.