Obama: ‘Beslissing Trump is zware vergissing’
Volgens de oud-president doet het Iran-akkoord wel degelijk wat het moet doen. Foto: AFP

De beslissing om de toekomst van het nucleaire akkoord op het spel te zetten, is een zware vergissing. Dat heeft de voormalige Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een uitgebreide verklaring op sociale media.

‘Er zijn weinig zaken zo beslissend voor de veiligheid van de Verenigde Staten als de mogelijke verspreiding van kernwapens, of het risico op nog meer destructieve oorlogen in het Midden-Oosten. Net daarom hebben de VS het JCPOA (de Iran-deal, red.) onderhandeld’, stelt Obama.

Volgens de oud-president doet het akkoord wel degelijk wat het moet doen, en wordt die mening ook gedeeld door onder andere de Europese bondgenoten en onafhankelijke experts. ‘Het JCPOA heeft het Iraanse nucleaire programma fors teruggeschroefd en is een modelvoorbeeld van wat met diplomatie bereikt kan worden. (...) Op een moment dat we allen duimen voor een diplomatiek succes in de Noord-Koreaanse kwestie, zet het afwijzen van het JCPOA een deal op het spel die - naar Iran toe - precies het resultaat heeft dat we beogen met de Noord-Koreanen’, schrijft Obama.

Door weg te lopen van het akkoord keren we onze voornaamste bondgenoten de rug toe, klinkt het nog.