Belgen azen op Hema
Foto: Flip Franssen/hh
De Nederlandse keten krijgt hoogstwaarschijnlijk een Belgische aandeelhouder.

 Winkelketen Hema komt zo goed als zeker in Belgische handen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De Brusselse investeerder Core Equity Holding is dicht bij een akkoord over de aankoop, bevestigen vier bronnen in de financiële sector en de retailbranche aan de Nederlandse krant. 

Volgens twee bronnen zou er al een mondeling akkoord over de hoofdlijnen zijn. De anderen zeggen dat het nog wel een paar weken kan duren voor er een handtekening wordt gezet.

Strategie omgegooid

Voor Hema, dat jarenlang gebukt ging onder een forse schuldenlast, zou met een nieuwe Belgische eigenaar een einde komen aan een jarenlang ongelukkig huwelijk met zijn Britse eigenaar ­Lion Capital. Dat kocht het bedrijf in 2007 voor een bedrag van 1,1 miljard euro. Lion Capital is al jaren op zoek naar een koper, maar slaagde er tot nu toe niet in er een te vinden voor de voormalige Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. 

Hema maakte de afgelopen jaren structureel verlies en gooide meermaals zijn strategie om, maar mag hopen dat het ergste achter de rug is, nu voor 2018 weer winst mogelijk lijkt. 

Hema werd opgericht in 1926 en maakte naam als het eerste warenhuis voor de gewone man. Het dankte zijn naam aan de afgeronde ‘eenheidsprijzen’. De oer-Nederlandse keten zette in 1984 zijn eerste stap over de grens, met een winkel in Vlaanderen. Pas toen ­Lion Capital de keten had overgenomen, werd echt werk gemaakt van de internationale expansie. Nu is Hema  actief in zeven landen. Naast het thuisland Nederland zijn dat België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië. Dit jaar komen er ook  winkels in Oostenrijk en in Dubai. 

Muntplein

Vorig jaar klokte de keten af op 735 winkels, 60 procent meer dan in 2008. Nederland is nog altijd goed voor het overgrote deel van de activiteiten. België staat voor 12 procent van de totale omzet en 26 procent van de kernwinst voor belastingen en afschrijvingen. In ons land werken bijna 900 mensen voor Hema. De keten investeerde vorig jaar in een nieuwe, grotere winkel in Brussel. De vestiging aan het Muntplein verving die in de Nieuwstraat. 

Hema noch de Belgische investeerder wilde tegenover De Telegraaf reageren op vragen over de transactie. (rmg)