Iran en EU houden vast aan nucleaire deal
Foto: Reuters

Iran houdt ook na de Amerikaanse terugtrekking vast aan het nucleaire akkoord van 2015. Ook de Europese Unie is ‘vastberaden’ om het akkoord met Iran over zijn nucleair programma ‘te behouden’.

De Iraanse president Hassan Rohani heeft dinsdagavond in een televisietoespraak gezegd dat beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump niets zal veranderen aan het akkoord.

‘In plaats van een akkoord met zes staten hebben we er nu een met vijf’, aldus Rohani. ‘We zullen niet toelaten dat Trump deze psychologische oorlog wint.’ Nog volgens de Iraanse president zullen Iraanse diplomaten met de vijf andere onderhandelingspartners het verdere verloop bespreken.

Het land houdt zich echter klaar om desnoods op korte termijn weer meer uranium te gaan verrijken, zo waarschuwde Rohani ook. 'Ik heb het Iraanse Agentschap voor Atoomenergie opgedragen om paraat te staan om te starten met de verrijking van uranium op industriële schaal. We zullen enkele weken wachten en overleggen met onze bondgenoten die vasthouden aan de deal', aldus Rohani volgens de BBC. 'Alles hangt af van onze nationale belangen.'

Premier Charles Michel liet via Twitter weten ontgoocheld te zijn. ‘Geen Iran-deal betekent meer instabiliteit of oorlog in het Midden-Oosten’, schrijft de premier. ‘De EU en haar internationale partners moeten doorzetten en Iran moet zijn verplichtingen blijven nakomen.’

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt ‘de eenzijdige opzegging’ van het akkoord door Trump ‘geen goede zaak’. ‘Dit akkoord heeft stabiliteit gebracht. Laat ons daarmee doorgaan’, zo reageerde hij in het VRT-programma Terzake. Volgens Bourgeois kan het verdrag wellicht verbeterd worden, maar ‘dan moet je aan tafel gaan zitten’. ‘De eenzijdige beëindiging zal leiden tot reactie, tegenreactie, ... tot instabiliteit’, aldus de minister-president.

Europese Unie houdt vast aan akkoord

‘Zolang Iran zijn verplichtingen in het kader van het akkoord blijft uitvoeren, zoals tot nu geval is, zal de Europese Unie gehecht blijven aan de volledige en effectieve implementatie van het akkoord’, dat zei de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini , die de afspraken met het regime in Teheran over zijn nucleaire programma bestempelde als ‘één van de belangrijkste verwezenlijkingen die diplomatie ooit heeft bereikt’.

Mogherini beklemtoonde dat het akkoord tot dusver zijn doel heeft bereikt, namelijk het garanderen dat Iran geen kernwapens ontwikkelt. ‘De Europese Unie is vastberaden om dat te behouden’, stelde de hoge vertegenwoordiger in een mededeling.

Europees president Donald Tusk verzekerde dan weer dat Trump in zijn beleid omtrent handel en Iran op ‘een verenigde Europese aanpak’ zal stuiten. Beide kwesties komen volgende week aan bod op een Europese top in Sofia, zo deelde hij mee.

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ‘betreuren’ de beslissing van de VS. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron dinsdagavond getweet.

‘Het internationale regime in de strijd tegen nucleaire proliferatie staat op het spel’, zo luidt het nog in de tweet van Macron, die kort na de aankondiging van Amerikaans president Donald Trump online verscheen.