Jeukende ogen? Graspollenseizoen vroeg begonnen
Foto: BELGA

Het graspollenseizoen is dit jaar vroeg begonnen. Toch blijven de meeste hooikoortspatiënten voorlopig gespaard van jeukende ogen.

De hoeveelheid pollen in de lucht wordt meestal pas in de tweede helft van mei gemeten, maar het weer van de voorbije dagen gaf grassen de perfecte omstandigheden om te groeien.

‘Het is een combinatie van factoren’, zegt Florence De Bock van Sciensano, het vroegere Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. ‘Het warme weer van de voorbije dagen heeft met de regen die voordien gevallen is, ertoe geleid dat grassen sneller zijn gaan rechtstaan.’

Drempelwaarde

Maandag werden er in Brussel elf grassenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht gemeten. De meeste hooikoortspatiënten zullen daar nog geen jeukende ogen van krijgen. ‘We zitten nog ver onder de kritische drempelwaarde, alleen heel gevoelige patiënten vertonen nu al symptomen’, verduidelijkt De Bock.

Sciensano raadt mensen die allergisch zijn voor graspollen, aan om hun haar vaak te wassen, papieren zakdoeken te gebruiken, de was niet buiten te laten drogen en geen gras te maaien.