Waarom de Nederlanders willen dat wij de halve finale van het Songfestival winnen
Foto: AP

Sennek treedt dinsdagavond aan tijdens de eerste halve finale van het Songfestival. En de ‘douze points’ vanuit Nederland, die lijken nu al binnen. Veel geloof in hun eigen inzending hebben de Nederlanders intussen niet meer.

‘Schokkend voortbewegende zombiedansers’. ‘Een agressieve act’. ‘Potsierlijk’. De Nederlandse pers was de voorbije dagen allerminst lovend voor Waylon, de artiest die onze noorderburen naar Lissabon hebben gestuurd, en die donderdag aantreedt in de tweede halve finale. Niet zozeer op de zangkwaliteiten van de countryrocker is er veel kritiek, maar vooral op de dansers die tijdens de repetities naast hem op het podium stonden.

Kritiek die de artiest duidelijk niet goed verteert. De afgelopen dagen weigerde hij in Lissabon de verslaggevers van De Telegraaf en Algemeen Dagblad nog langer te woord te staan. ‘You fucked up, dumbass. Jullie zijn het niet waard om maar enigszins het gesprek met mij aan te mogen gaan’, werd een journalist van het Algemeen Dagblad enkele dagen geleden toegebeten.

Algemeen Dagblad liet zich dat niet zomaar zeggen en besloot de video van het incident online te plaatsen. Maar ook De Telegraaf trok fel van leer. ‘Waag het niet om kritiek te hebben op Waylon, want daar kan hij niet tegen. De populaire zanger heeft de grootste kranten van Nederland geboycot’, schreven zij.

Spookachtig verlangen

Na zijn aanvaring met de vaderlandse pers, maar toch vooral door zijn weinig gesmaakte podiumact, zijn de kansen van Waylon om na donderdag door te stoten naar de finaleronde behoorlijk geslonken. Om nog maar over een eventuele eindoverwinning te zwijgen. De bookmakers schatten nu in dat de Nederlander op een roemloze 23e plaats zal eindigen.

Intussen weet 'onze' Sennek de Nederlandse pers wél te bekoren. Als het aan De Volkskrant ligt, komt de Leuvense zelfs als de winnares van de eerste halve finale uit de bus. ‘Sennek combineert triphop met cinematografisch georkestreerde weemoed, bedoeld voor afbladderende theaterzalen vol spookachtig verlangen’, schrijft de krant.

 

‘De styling is bovendien honderd procent Alanis Morissette. Mooi, net een beetje te veel tussen de lijntjes als je het ons vraagt, maar helemaal eigen.’

‘Kijk Waylon, zo kan het ook!’

Het Algemeen Dagblad looft 'A matter of time' van Sennek dan weer als ‘misschien wel het mooiste liedje’ van deze editie. ‘Ambientpop van hoog niveau. Jammer genoeg is de registratie – nochtans van de hand van wonderregisseur Hans Pannecoucke – niet mysterieus genoeg. Gelukkig wel met gemak naar de finale.’

En ook bij De Telegraaf scoort Sennek hoge ogen. ‘Kijk Waylon, zo kan het ook!’, blokletterde de krant, nadat Sennek haar wel te woord had gestaan.

Of dat genoeg zal zijn voor een eindoverwinning? Dat valt nog te bezien. De bookmakers plaatsen Sennek pas op de achttiende plaats, van de 43 inzendingen. De Israëlische Netta is torenhoog favoriet.