Delhaize bant plastic zakjes voor groenten en fruit: voortaan keuze tussen papieren of katoenen zak
Foto: Getty Images/iStockphoto

Supermarktketen Delhaize neemt in september afscheid van plastic zakjes. Vanaf dan biedt de winkel enkel nog papieren en herbruikbare katoenen zakjes aan waarmee je groenten en fruit kan meenemen.

In Vlaanderen zijn plastic zakjes nog toegestaan, als enige regio in ons land. Wallonië verbood ze eind 2016, Brussel volgde vorig jaar. ‘Ons doel is om zo voor heel België op jaarbasis 80 miljoen plastic zakjes te besparen’, zegt Roel Dekelver van Delhaize aan Gazet van Antwerpen. ‘Plastic is een hot item. Initiatieven als de plastic attacks (waarbij klanten massaal overtollig plastic aan de kassa achterlieten, red.) hebben ons aan het denken gezet.’

De klant zal de keuze krijgen tussen een papieren zak en een herbruikbare katoenen zak. ‘Als die na een paar keer gebruiken vuil zijn geworden, kan je ze gewoon in de wasmachine steken’, zegt Dekelver. De zakjes zullen voor 50 cent te koop zijn.

Met het initiatief volgt Delhaize onder meer supermarktketen Lidl, die onlangs besloot om vanaf september te stoppen met de verkoop van plastic zakken. En bij Colruyt Group hebben ze de plastic zakjes op de groente- en fruitafdeling dunner gemaakt, en komen ze met kleinere zakjes om minder plastic in omloop te brengen.

Mei Plasticvrij

Deze maand proberen meer dan 10.000 mensen zo weinig mogelijk plastic mee naar huis te nemen voor de actie Mei Plasticvrij. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) stapt deze maand met een nieuw verpakkingsplan naar de regering, met onder andere een verbod op plastic zakjes, zoals in Wallonië.