Infrabel: ‘Siemens verantwoordelijk voor al 9.000 minuten vertraging’
Foto: BELGA

Spoorwegbeheerder Infrabel zegt dat het bedrijf Siemens veel vertragingen veroorzaakt bij de treinen. ‘We eisen een actieplan.’

Siemens levert het detectiesysteem om het treinverkeer vlot te laten verlopen. Sinds begin dit jaar leidden problemen met dat systeem al tot 9.000 minuten vertraging, meldt Infrabel. Dat is 1 uur en 40 minuten per dag.

De belangrijkste oorzaak van die storingen is Siemens, klinkt het. In het eerste kwartaal zijn 125 storingen opgetekend doordat het treindetectiesysteem was uitgevallen. De storingen deden zich vooral voor in Brussel, de streek rond Hasselt en op de spooras Luik-Bergen. In dezelfde periode vorig jaar ging het nog om ruim 4.500 minuten vertraging.

De assentellers die de storingen veroorzaken, helpen een trein te lokaliseren en zijn essentieel voor vlot treinverkeer. De locatie van de treinen is namelijk bepalend voor een correcte werking van de seinlichten. Siemens levert de assentellers, maar het Duitse bedrijf slaagt er maar niet in om een oplossing te vinden voor het probleem.

Verantwoordelijkheid

In een persbericht wijst Infrabel het bedrijf op zijn verantwoordelijkheid.

De spoorwegnetbeheerder zegt eind vorig jaar al contact opgenomen te hebben met Siemens over de problemen met de assenteller. ‘Vier maanden later is Siemens nog altijd niet in staat om een structurele oplossing of nog maar een actieplan voor te leggen’, zegt Infrabel. ‘Daar komt nog bij dat de interventieteams van Siemens, die in geval van nood moeten ingrijpen, niet snel genoeg reageren, met als gevolg een nog grotere hinder voor het spoorverkeer.’

Siemens bekijkt nog of het reageert op het communiqué van Infrabel.