Steak Number Eight houdt ermee op: ‘Dit emotioneel hoofdstuk moeten we afsluiten’
Foto: Geert Van de Velde

Steak Number Eight, de West-Vlaamse metalband die in 2008 Humo’s Rock Rally won, houdt er na 15 jaar mee op. De vier bandleden kunnen zich niet allemaal meer vinden in de groep zoals die nu bestaat. ‘We moeten dit muzikale en emotionele hoofdstuk afsluiten’, zegt frontman Brent Vanneste in een persbericht.

Steak Number Eight verraste in 2008 vriend en vijand door met hun post-sludgemetal Humo’s Rock Rally te winnen. Het was het startschot voor een 10 jaar durende carrière met vier albums, optredens op onder meer Pukkelpop en Graspop en talrijke shows in het buitenland. Vorig jaar ging de band zelfs op tournee met de internationaal gerenommeerde metalgroep Mastodon.

Maar ondanks het succes houdt de band er binnen enkele maanden mee op, na 15 jaar muziek maken en optreden. ‘In 2003 begonnen we samen te spelen en een jaar later kozen we de naam Steak Number Eight, omdat we heel erg opkeken naar de band waar mijn oudere broer in drumde’, zegt frontman Brent Vanneste. ‘Steak Number Eight was de naam van een nummer op hun eerste EP. Wanneer je als 11-jarige een band opricht, is het onoverkomelijk dat dit een groeiproces zal zijn op letterlijk alle vlakken. Los van de enorme vriendschap die we in de band opbouwden, werd het snel duidelijk dat muziek maken zowat het enige was in ons leven dat ons echt boeide. Zeker wanneer dit alles gelardeerd werd met thema’s als de dood. Toen mijn broer Thobias in 2005 stierf, kregen de bandnaam en onze muziek plots een erg emotionele lading. Steak Number Eight was een persoonlijk en muzikaal groeiproces, maar ook heel duidelijk een rouwproces.’

De bandleden hebben tussen de vele optredens door ‘onderling veel gesproken, veel gezwegen maar vooral heel veel gevoeld’, zegt Vanneste. ‘We weten allemaal dat als je wil groeien, je soms bepaalde dingen moet achterlaten. Als we terugkijken op de muziek die we in al die jaren geschreven en live gespeeld hebben, zijn we daar nog altijd zeer trots op. Zo zijn er bepaalde nummers waarvan we ons niet kunnen inbeelden dat we ze nooit meer zouden spelen. Als muzikanten zijn we echter ook geëvolueerd en voelen we dat we ook op muzikaal vlak ons niet meer honderd procent thuisvoelen in de band zoals die nu bestaat. Na deze 15 jaar durende rollercoaster voelen we dat de tijd is gekomen om wat dingen te herkaderen om onze creativiteit in haar puurste vorm tot haar recht te laten komen. Het is daarom onoverkomelijk dat we iets belangrijks moeten afsluiten en veranderen; het muzikale en emotionele hoofdstuk Steak Number Eight.’

Er komen nog twee optredens: op Pukkelpop op 17 augustus en in de Gentse Vooruit op 2 november. De bandleden benadrukken dat ze dan stoppen met hun metalband, maar dat ze muziek blijven maken. ‘Hoe en in welke vorm alles daarna zal verlopen, zullen we misschien zelfs al kunnen meedelen tijdens die show’, zegt Vanneste.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig