20.000 kuikens vergast op tarmac
Foto: hh

Op vraag van de Dienst Dierenwelzijn heeft een brandweerman zondagavond 20.000 kuikens vergast op de luchthaven van Zaventem.

De container met de kuikens stond ingeschreven voor een vlucht van zaterdag 5 mei. ‘Maar om technische redenen ging die niet door’, zegt Brigitte Borgmans, de woordvoerster van Dierenwelzijn.

Een dag later werd opnieuw geprobeerd om de container over te laten vliegen, maar ook dat liep fout. En dus bleef de container op het tarmac staan, in de brandende zon.

‘Zondagavond bleek een aantal kuikens al overleden, waarop we de exporteur voorstelden om de container terug te nemen, maar die weigerde. We hebben een dierenarts ter plekke gestuurd en die besliste om de dieren te laten afmaken, opdat het dierenleed zou stoppen.’

Het brandweerkorps van de luchthaven weigerde de dieren te doden. ‘Als wij uitrukken, is het om te redden. Niet om af te maken’, klonk het. Uiteindelijk werd de brandweer van Zaventem ingeschakeld. Daar werd wel een officier gevonden die de klus wilde klaren en de dieren heeft vergast.

Dierenwelzijn heeft nu een proces-verbaal laten opstellen tegen de exporteur voor het veroorzaakte dierenleed en inbreuken op de wet van het dierenwelzijn.