‘Geef verblijfplaats van mysterieus verdwenen prinses vrij’

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zet de Verenigde Arabische Emiraten onder druk om een teken van leven te geven van de verdwenen Dubaise prinses Sheikha Latifa.

‘Help ons, alsjeblief. Ik hoor mannen buiten, ze zijn aan het schieten.’ Dat is het laatste teken van leven dat de Britse advocate Radha Stirling (via de telefoon) hoorde van haar cliënte Latifa bint Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Zij is de 32-jarige dochter van de emir van ­Dubai, eveneens premier van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Sinds 4 maart is er van haar geen spoor meer.

Human Rights Watch vraagt nu aan de autoriteiten van VAE om te communiceren over haar toestand en waar ze zich bevindt. ‘Twee maanden lang heeft niemand haar gehoord of gezien. Dat roept ernstige vragen op over haar veiligheid en gezondheid.’ Volgens de mensenrechtenorganisatie gaat het mogelijk om ‘een gedwongen verdwijning’, ‘aangezien het bewijsmateriaal aangeeft dat de prinses het laatst gezien werd toen de autoriteiten haar vasthielden'.

Vluchtpoging

Latifa zou in Oman met een schip vertrokken zijn richting India, op een Amerikaans zeilschip genaamd Nostromo. Aan boord zouden ook de Franse geheim agent Hervé Jaubert en de Finse sportcoach Tiina Jauhiainen aanwezig geweest zijn. Het plan was om in India aan land te gaan en dan naar de VS te vliegen. Maar de vluchtpoging mislukte en de prinses zou vervolgens op gewelddadige wijze ontvoerd zijn op ­bevel van haar vader.

De officiële kanalen wensen ‘om juridische redenen’ niet te reageren op de vraag van Human Rights Watch. Een anonieme bron liet wel aan persagentschap Reuters weten dat ‘Latifa veilig en wel bij haar familie’ is, maar weigerde verder commentaar.

Vrijheid

Latifa al-Maktoum wou koste wat het kost haar land en de verstikkende greep van haar vader ontvluchten. Dat weten we uit een videoboodschap die ze opnam en die haar advocate verspreidde na het onrustwekkende telefoontje. ‘Als je deze video aan het bekijken bent, dan is dat slecht nieuws. Ofwel ben ik dood, ofwel verkeer ik in een heel, heel slechte situatie.’

‘Ik wil mijn leven terug, ik wil vrijheid. Mijn vader belichaamt het pure kwaad. Hij is verantwoordelijk voor de dood van zoveel mensen.’ Latifa mocht sinds 2000 Dubai niet verlaten, mocht niet met de auto rijden en werd 24 uur op 24 bewaakt. Ze beweerde ook misbruikt te zijn door de entourage van haar vader.