Vladimir Poetin heeft maandag in het Kremlin in Moskou opnieuw de eed afgelegd als president van Rusland. Zijn vierde ambtstermijn duurt tot 7 mei 2024.

Voor zowat 5.000 gasten beloofde Poetin ‘het volk trouw te dienen’, zoals de formule van de eed bepaalt. ‘Ik beschouw het als mijn plicht en de zin van mijn leven om al het mogelijke te doen voor Rusland, nu en in de toekomst’, zei hij na de eedaflegging. Poetin hield daarbij zijn hand op een uit 1996 daterende kopie van de Russische Grondwet.

In zijn toespraak na de eedaflegging benadrukte Poetin dat Rusland grote hervormingen nodig heeft. 'Ons land heeft nood aan hervormingen op vele vlakken, om een vrije en rechtvaardige samenleving te verzekeren. De wereld is snel aan het veranderen en Rusland moet meespringen op de trein', zo klonk het.

'Rusland moet modern en dynamisch zijn, de gezondheidszorg en andere sociale sectoren moeten er op vooruitgaan. Rusland heeft in zijn duizendjarige geschiedenis moeilijke periodes gekend en overwonnen. Wij kunnen elk obstakel aan.'

Recordscore

De 65-jarige voormalige agent van de Sovjet-inlichtingendienst KGB beheerst de Russische politiek al achttien jaar. Zijn eerste twee termijnen duurden telkens vier jaar. Tussen 2004 en 2008 was Poetin premier, omdat de Grondwet bepaalt dat niemand langer dan twee ambtstermijnen president kan zijn. Zijn eerste termijn van zes jaar presidentschap startte in 2012.

 

Bij de presidentsverkiezingen van maart behaalde hij een recordscore van 77 procent van de stemmen. Zijn vierde ambtstermijn duurt tot 7 mei 2024.

Bij protesten tegen Poetin werden afgelopen weekend in verschillende steden in Rusland meer dan duizend betogers opgepakt. Onder hen bevond zich ook oppositieleider Alexej Navalni.

Russische limousine

Vladimir Poetin legt vierde maal eed af als president
De nieuwe limousine van Poetin Foto: AFP

Poetin legde de korte rit van zijn kantoor naar het Kremlin maandagochtend af in een nieuwe, Russische limousine. Daarmee doorbreekt hij zijn gewoonte Westerse voertuigen te gebruiken.

Veel details over die presidentiële wagen zijn er nog niet. Voor de val van de Sovjet-Unie lieten Sovjetleiders zich rondrijden in lokaal geproduceerde luxewagens van het merk ZIL.

Poetin heeft meermaals gezegd dat Rusland af moet van de afhankelijkheid van geïmporteerde goederen en buitenlandse technologie.