N-VA-kopstukken halen hard uit naar SP.A-schepen in Turkse Wolvenstoet

Staatssecretarissen Theo Francken en Zuhal Demir (N-VA) hebben hard uitgehaald naar SP.A-schepen Engin Özdemir uit Heusden-Zolder. ‘Niet één Turkse politicus durft openlijk te zeggen dat kinderen onder een fascistische vlag laten lopen in militaire uniformen, niet kan.’

‘Zo ver is het gekomen’, zegt Demir op Facebook. ‘Politici bibberen van angst om de democratie te verdedigen tegen de invloed van de Turkse dictatuur. Ik roep de SP.A en CD&V op om op te treden tegen de steun aan dictators die uit hun partij komt.’

Demir reageert op beelden van een optocht in Heusden-Zolder. In de optocht waren vlaggen met wolven te zien, net als de vlag van MHP, de extreemrechtse politieke vleugel van de Grijze Wolven. Kinderen liepen rond in militaire uniformpjes. Onder meer SP.A-schepen Engin Özdemir loopt in het filmpje voorop. Ook politici van Turkse origine van andere partijen waren aanwezig. 

De staatssecretaris gaat in haar reactie een stap verder. ‘Zijn Turkse Limburgers vrijgesteld van onze waarden en normen? Organiseren we zo niet zelf de apartheid in onze samenleving onder de noemer "verdraagzaamheid"? Er is niks verdraagzaam om kinderen met ideeën van haat te laten opgroeien.’

Ook partijgenoot Theo Francken haalt uit naar Özdemir. 'Fascisme in Vlaanderen in beeld', schrijft hij bij foto’s van de optocht. 'Heusden-Zolder anno 2018. Turkse extreemrechtse paramilitaire meeting met kindsoldaten in hoofdrol. SP.A-schepen op de eerste rij. "Gewoon feestje" volgens hem', aldus Francken. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie roept het parket op de zaak te onderzoeken.

Schepencollege

‘Dit heeft niets met de Grijze Wolven te maken’, reageert Özdemir. ‘De organisatie achter de optocht bestaat één jaar en wilde dit vieren met een Ottomaanse stoet. Het voltallige schepencollege heeft dit goedgekeurd.’ Burgemeester Mario Borremans (onafhankelijke) zegt dat hij niet op de hoogte was.

‘Als blijkt dat de Grijze Wolven hier achter zitten, kan dit voor ons niet’, reageert Peter Vanvelt­hoven, voorzitter van SP.A Limburg.

De Turkse extreemrechtse nationalisten zijn rabiaat anti-Koerdisch, schuwen het geweld niet, hebben een eigen vlag en staan bekend om hun groet. Al is dat geweld vooral iets van het verleden, zei professor en Turkije-kenner Dries Lesage (Universiteit Gent) vorig jaar aan De Standaard.