SP.A-schepen nam deel aan stoet Turkse wolven: ‘Dit kan niet’

De optocht van de ‘Turkse wolven’, vorige zondag, veroorzaakt commotie in Heusden-­Zolder. Op het internet circuleert een filmpje waarin SP.A-schepen Engin Özdemir voorop loopt.

‘Dit heeft niets met de Grijze Wolven te maken’, zegt Özdemir. ‘De organisatie achter de optocht bestaat één jaar en wilde dit vieren met een Ottomaanse stoet. Het voltallige schepencollege heeft dit goedgekeurd.’

In de optocht waren vlaggen met wolven te zien, net als de vlag van MHP, de extreemrechtse politieke vleugel van de Grijze Wolven. Kinderen liepen rond in militaire uniformpjes.

‘Als blijkt dat de Grijze Wolven hier achter zouden zitten, dan kan dit voor ons niet’, zegt Peter Vanvelt­hoven, voorzitter van SP.A Limburg.

Ook politici van Turkse origine van andere partijen waren aanwezig. Burgemeester Mario Borremans (onafhankelijke) zegt dat hij niet op de hoogte was.

De Turkse extreemrechtse nationalisten zijn rabiaat anti-Koerdisch, schuwen het geweld niet, hebben hun eigen vlag en staan bekend om hun groet. Al is dat geweld vooral iets van het verleden, zei professor en Turkije-kenner Dries Lesage (Universiteit Gent) vorig jaar aan De Standaard.