Het Britse dataverwerkingsbedrijf Cambridge Analytica moet de data die het in handen heeft van Facebookgebruikers overhandigen wanneer zij daarom vragen. Dat heeft het Britse Information Commissioner’s Office (ICO) beslist.
Een nieuwe opdoffer voor Cambridge Analytica, het controversiële bedrijf dat zich op oneigenlijke manier de gegevens zou hebben toegeëigend van tot 87 miljoen Facebookgebruikers.
Het ICO, dat toeziet op de bescherming van data, heeft het informatieverzoek van de Amerikaanse professor David Carroll als rechtmatig geacht en beveelt SCL Elections, het moederbedrijf van Cambridge Analytica, om alle informatie die het bezit over Carroll aan hem te overhandigen. Weigeren ze dit, dan riskeren ze een boete.
‘Het bedrijf heeft steeds geweigerd om mee te werken aan ons onderzoek en weigert te antwoorden op specifieke vragen omtrent de persoonlijke data van de klager’, aldus Elizabeth Denham van het ICO.
‘Het recht om persoonlijke informatie op te vragen die een bedrijf heeft over jou is een hoeksteen van de wet rond databescherming. Het is belangrijk dat professor Carroll, maar ook anderen, weten welke data Cambridge Analytica over hen heeft verzameld en hoe ze die hebben gebruikt.’
Precedent
Hierdoor wordt een belangrijk precedent gesteld waardoor ook de miljoenen andere getroffen Facebookgebruikers de data kunnen opvragen die Cambridge Analytica over hen heeft verzameld, ongeacht hun nationaliteit. Omdat hun gegevens werden verwerkt door een Brits bedrijf, vallen ze immers onder de Britse wetten rond databescherming.
De eis komt er enkele dagen nadat het bedrijf de boeken heeft neergelegd. In een persbericht noemen ze zich ‘het slachtoffer van talloze ongefundeerde beschuldigingen’. Die beschuldigingen hebben alle klanten en leveranciers weggejaagd, zodat het bedrijf nu onleefbaar is, aldus het persbericht.