Eindelijk uitsluitsel: geen verborgen kamers in graf van Toetanchamon
Het graf van Toetanchamon Foto: EPA

Onderzoek door een team Italiaanse archeologen heeft uitgewezen dat er geen verborgen kamers bestaan in het graf van Toetanchamon. Dat heeft de Egyptische minister van Oudheden zondag meegedeeld.

‘Onderzoek met scanners en detectoren binnenin het graf hebben aangetoond dat er geen kamers of sporen van deurkaders of drempels aanwezig zijn’, zei Mostafa Waziri in een communiqué van het ministerie van Oudheden. De nieuwe bevindingen spreken de theorie tegen over het bestaan van gangen of kamers naast of in het graf van Toetanchamon, klinkt het.

De Britse egyptoloog Nicholas Reeves had eerder gezegd dat een gedetailleerd onderzoek van foto’s en scans van de noordelijke grafmuur suggereerde dat er een verborgen opening was die naar een andere kamer leidde. Reeves vermoedde dat in de verborgen kamer het graf van Nefertite, de vrouw van Toetanchamons vader farao Achnaton, zou bevatten.

Unieke vondst

Toetanchamon was een van de laatste farao’s van de achttiende dynastie van Oud Egypte. Hij stierf op 19-jarige leeftijd onder mysterieuze omstandigheden.

Zijn graf, dat in 1922 werd ontdekt, was omwille van zijn rijkelijke inhoud een unieke vondst onder de faraonische graven in de Vallei van de Koningen in Luxor. In tegenstelling tot andere graven was het niet systematisch geplunderd in vroegere tijden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in