Festivalweide van Werchter wordt (een beetje) publiek bezit
De kunstwerken van Arne Quinze krijgen deze zomer een vervolgverhaal Foto: evb

De festivalweide van Werchter is zondag ingehuldigd als landschapspark. Buiten de festivalmaanden mei, juni en juli is het park vrij toegankelijk voor het publiek.

Het Festival Park werd zondag officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte en festivalorganisator Herman Schueremans. De opening volgt op het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Rock Werchter dat in 2012 werd goedgekeurd.

Op kosten van de grondeigenaar bvba Werchter Park werd de circa 24 hectare grote festivalsite, waar Rock Werchter, TW Classic en Werchter Boutique plaatsvinden, omgedoopt tot een landschapspark. Met aangelegde wandeldreven langs circa vijfhonderd nieuw aangeplante bomen en het plaatsen van rustbanken en dergelijke is de site voortaan geschikt voor wandelingen, fietstochten en picknicks.

‘Er zijn mits toelating van de gemeente Rotselaar en de bvba Werchter Park ook grootschalige laagdynamische activiteiten mogelijk zoals bijeenkomsten van jeugdorganisaties en initiatieven voor het goede doel, waar 5.000 tot 10.000 personen op aanwezig zijn. Concerten kunnen in die periode echter niet’, aldus burgemeester van Rotselaar Dirk Claes (CD&V).

Kunst

De installaties onder de noemer North West Walls, torens van zeecontainers die worden beschilderd door door graffiti-artiesten onder het goedkeurend oog van curator Arne Quinze, blijven voortaan het hele jaar staan op het festivalterrein én worden nog uitgebreid.

Het terrein werd ten behoeve van vrachtwagens ook voorzien van brede verharde wegen. Er werd ook een nieuw drainagesysteem aangelegd om toestanden zoals de zware modderellende waarmee Rock Werchter twee jaar geleden werd geconfronteerd in de toekomst te vermijden.

Schueremans liet tijdens de inhuldiging optekenen ‘dat hij er een bijzonder goed gevoel bij heeft met dit park iets te kunnen teruggeven aan de regio’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in