Parys: ‘Leuven moet startershoofdstad van Vlaanderen worden’
Parys en de namen van de lijst die eerder al werden onthuld: Tine Eerlingen, Zeger Debyser, Katrien Houtmeyers, Parys zelf, Lies Verlinden en Pieterjan Vangerven Foto: jph

‘Het is tijd om opnieuw naar de stem van de Leuvenaar te luisteren.’ Dat heeft Lorin Parys, in Leuven lijsttrekker voor N-VA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zondag gezegd bij de voorstelling van de volledige kandidatenlijst.

‘Vijftig jaar geleden werd in Leuven geschiedenis geschreven. Niet alleen werd Leuven Vlaams, er werd ook meer geluisterd naar de stem van de studenten. 24 jaar geleden kwam links aan de macht, maar ze verleerde het om naar de stem van de Leuvenaar te luisteren. Vandaag is het tijd om dat opnieuw te doen’, zo stak Parys van wal bij de voorstelling van de Leuvense N-VA-lijst.

De 47 vrouwen en mannen op die lijst zijn volgens Parys een dwarsdoorsnede van de stedelijke bevolking, gaande van een schoenmaker tot een professor, verpleegster tot cafébaas en van tandarts, ondernemer, ambtenaar, bediende en leerkracht tot kassier.

Eerder was het bekendgemaakt dat Vlaams parlementslid Lorin Parys de lijst trekt en onderneemster Katrien Houtmeyers en hoogleraar Zeger Debyser op twee en drie staan.

Gemeenteraadslid Tine Eerlingen duwt de lijst. Andere kandidaten zijn Katia Warny (initiatiefneemster van ‘Neen, tegen het circulatieplan’), Bert Crombez (ex-baas van De Appel en Meating Room), doctorandus Cengiz Tüzun (KU Leuven), Leuvense mobiliteitsambtenaar Kristof Polfliet en zwemkampioen Pieterjan Vangerven.

‘Wie onze normen en waarden omarmt, is welkom’

Parys omschreef N-VA als ‘economisch rechts, sociaal progressief, realistisch groen, kordaat op vlak van veiligheid en beslist wanneer het over onze identiteit gaat’.

‘Wij staan voor een economisch rechts beleid dat zorgt voor het ontluiken van creativiteit, de belastingdruk verlicht, handel promoot, parkeren faciliteert en van Leuven de startershoofdstad van Vlaanderen maakt’, aldus Parys.

‘N-VA is ook een sociale partij, ethisch progressief en met een stevige dosis groen. We willen een doortastend veiligheidsbeleid met een slim cameranetwerk, een permanent open commissariaat op de Grote Markt en veilige fietsroutes. Wie van vreemde origine is en onze normen en waarden omarmt, is welkom. Omwille van de neutraliteit kanten wij ons echter tegen het dragen van een hoofddoek in stadsdiensten.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in