Pinto snoept eindwinst Ronde van Madrid nog van af van Duarte, Barbero sprint naar zege in slotrit
Foto: @cyclingnerds

De leiderstrui wisselde op de slotdag van de Ronde van Madrid (2.1) nog van schouders. De 32-jarige Portugees Edgar Pinto (Vito - Feirense) kon zondag dankzij een vijfde plaats in een massaspurt de eindzege nog afsnoepen van de Colombiaan Fabio Duarte (Manzana Postobon). Ritwinst ging naar de Spanjaard Carlos Barbero (Movistar).

Een criterium in de straten van de Spaanse hoofdstad Madrid over negentien rondjes, goed voor een totaal van net geen honderd kilometer: de derde en laatste etappe van de Ronde van Madrid had veel weg van die van een grote ronde, zij het dan dat er geen enkele grote naam in het peloton zat.

Er vielen enkele aanvalspogingen van eenzaten te noteren, maar de ploegen van leider Fabio Duarte en de op papier snelste sprinter Carlos Barbero (Movistar) hielden de volledige controle. Een groot deel van de rit denderde een gesloten peloton doorheen Madrid. Zo draaide het uit op een massaspurt. Die won de 27-jarige Barbero met overmacht, voor zijn landgenoot Oscar Pelegri en de Portugees Luis Mendonca.

Doordat zeventien renners in dezelfde tijd als de Colombiaanse leider Duarte aan de rit begonnen, kon de sprint het algemene klassement nog omgooien. En dat gebeurde ook: Duarte plaatste zich dan wel als tiende, maar omdat zijn dichtste uitdager Pinto nog vijf plaatsen beter deed, wipt de ritwinnaar van de eerste etappe over Duarte. De Colombiaan is tweede in de eindstand, de Ecuadoriaan Jonathan Caicedo derde.