Belgische kandidates stoten door naar finale Koningin Elisabethwedstrijd
Charlotte Wajnberg Foto: Walter Saenen

De twee Belgische kandidates, Charlotte Wajnberg en Marianne Croux, gaan door naar de finale van Koningin Elisabethwedstrijd voor zang.

Charlotte Wajnberg (28) komt uit Antwerpen en behaalde daar een bachelor en een master of arts in de muziek aan de Artesis Hogeschool (Koninklijk Conservatorium Antwerpen). Ze werd begeleid door haar echtgenoot, de pianist Aaron Wajnberg, het hoofd van de pianoafdeling van het Antwerps conservatorium.

In een reactie na haar optreden van zaterdag aan Klara-presentatrice Clara De Decker zei Wajnberg dat ze tevreden was over haar prestatie. "Het is goed gegaan, in het begin had ik nog wat zenuwen, maar bij de laatste twee stukken won ik wel echt in mijn kracht", zei ze. Klara-commentator Huub Claessens, die zelf in 1988 de derde laureaat werd bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang, sprak van een "prachtige" performance. "Ze heeft een rondere stem, een heel integer geluid, met heel veel nuances", zei hij.

De 27-jarige Marianne Croux heeft de Belgisch-Franse nationaliteit. Ze is geboren in Frankrijk, maar groeide op in de Belgische Ardennen, niet ver van Marche-en-Famenne. Ze studeerde aan het Institut de Musique et de Pédagogie in Namen, net als in de Manhattan School of Music en het conservatorium van Parijs, en werd zaterdag begeleid door Florence Boissolle, die verbonden is aan de opera van Parijs.

Croux verklaarde na haar optreden dat ze geprobeerd had om te vergeten dat dat het om een wedstrijd ging. "Ik had echt zin om mooie muziek te maken, om het moment te delen met Florence, met de piano en met alle mensen in het publiek", zei ze. Huub Claessens en Klara-presentatrice Lut Van der Eycken noemden haar een "podiumbeest", een plezier om naar te kijken en te luisteren.

Finale vanaf 10 mei

Wajnberg en Croux waren de enige Belgen die door eerste ronde raakten. Ze kwamen tijdens de halve finale beiden zaterdagavond aan de beurt, in het vierde en laatste blok van de halve finale; Croux trad zelfs als allerlaatste op.

De twee Belgische sopranen gaan samen met tien andere finalisten door naar de finale, die plaatsvindt van 10 tot 12 mei. De andere finalisten zijn de baritons Germán Enrique Alcántara (Argentinië), Alex DeSocio (VS), Yuriy Hadzetskyy (Oekraïne), Danylo Matviienko (Oekraïne) en Samuel Hasselhorn (Duitsland), de sopranen Sooyeon Lee (Zuid-Korea) en Rocío Pérez (Spanje), de bas Ao Li (China) en de mezzo-sopranen Héloïse Mas en Eva Zaïcik (beiden uit Frankrijk).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in