De Amerikaanse president Donald Trump heeft de woede van de Fransen op de hals gehaald, na een speech waarin hij beweerde dat een soepelere wapenwet de dodelijke aanslagen in Parijs van 2015 grotendeels had kunnen voorkomen.

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de National Rifle Association (NRA) in Dallas verwees Trump in zijn speech naar de aanslagen in Parijs, waarbij op 13 november 2015 130 doden vielen. Volgens hem waren dat er veel minder geweest, als Frankrijk niet zo’n strenge wapenwetgeving had.

‘Niemand in Parijs heeft wapens. De terroristen namen hun tijd en schoten de slachtoffers één voor één dood. “Boem!” “Kom naar hier.” “Boem!” “Kom naar hier.” “Boem!”’, speelde Trump met zijn vinger als geweer de aanslagen na. ‘De overlevenden zeiden: “Het duurde een eeuwigheid”.’

‘Als één werknemer of eigenaar van één van die horecazaken een wapen had gedragen, of iemand uit deze zaal daar was geweest met zijn wapen, en dat op de tegenstand had gericht, dan waren de terroristen gevlucht of waren ze doodgeschoten, en zou het een heel ander verhaal geweest zijn, niet?’, oogstte Trump applaus bij de NRA-aanhang.

‘Schandelijk’

De Franse overheid heeft zijn afkeur uitgesproken over de uitspraken van Trump. ‘We vragen dat de herinnering van de slachtoffers gerespecteerd wordt’, klinkt het in een mededeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘Elk land mag uiteraard vrij beslissen over zijn wapenwetgeving. Maar Frankrijk is er trots op een land te zijn waar het verwerven en dragen van wapens streng gereguleerd is.’

Ook de voormalige president François Hollande en zijn minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve hebben verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van Trump, net zoals de Parijse burgemeester Anne Hidalgo.

‘De schandelijke opmerkingen van Trump en zijn obscene grimassen laten duidelijk zien wat hij van Frankrijk en zijn waarden denkt’, schrijft Hollande op Twitter. ‘Verontwaardiging en walging na de uitspraken van Trump over de aanvallen van 13 november. Solidariteit met de slachtoffers en de geschokte Fransen’, tweet Cazeneuve.

Hidalgo noemt ‘het naspelen van de aanslagen’ door Trump minachtend en herhaalt de Latijnse zin ‘Fluctuat nec mergitur’, die ook opdook net na de aanslagen: (het schip) wordt heen en weer gegooid door de golven, maar het vergaat niet.

Messen in Londen

Ook in Groot-Brittannië hebben ze een eitje te pellen met Trump, die de toenemende geweldplegingen met messen in Londen in dezelfde speech toeschreef aan de afwezigheid van geweren.

‘Ik las onlangs een verhaal dat in Londen, waar ongelooflijke strenge regels gelden voor wapens, een voorheen prestigieus ziekenhuis is herschapen tot een oorlogszone voor verschrikkelijke steekwonden’, aldus Trump. ‘Ze hebben geen geweren, maar messen, en daardoor ligt er overal bloed op de vloeren van dit ziekenhuis. Bijna zo erg als bij een militair oorlogsziekenhuis.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in