Man Utd-legende Alex Ferguson met spoed geopereerd na hersenbloeding
Foto: AFP

Sir Alex Ferguson (76) is met spoed opgenomen in het ziekenhuis. De voormalige succescoach van Manchester United liep een hersenbloeding op en werd in allerijl geopereerd. De operatie zou goed verlopen zijn.

Lees ook (N+):Vingers kruisen voor ‘de Haardroger’, de grootste voetbaltrainer die er ooit was

De geruchtenmolen dat er iets aan de hand was met Sir Alex Ferguson kwam op gang nadat zoon Darren niet aanwezig was bij de match van derdeklasser Doncaster Rovers, de ploeg waar hij coach is. De club loet weten dat “ernstige familiale redenen” de oorzaak waren. Meteen ging de geruchtenmolen op gang dat Sir Alex Ferguson naar het ziekenhuis zou zijn gebracht met een hersenbloeding. Dat werd niet veel later bevestigd door Sky Sports en BBC.

Manchester United stuurde nadien een statement de wereld in dat Ferguson met spoed onder het mes moest. “De operatie is goed verlopen. Nu heeft Sir Alex een periode van intensieve verzorging nodig om zijn herstel te optimaliseren.”

Lees ook: Voetbalwereld bidt voor Ferguson: “Blijf vechten, Sir Alex”

De 76-jarige Ferguson is één van de meest succesvolle trainers in de voetbalgechiedenis. Hij was manager van Manchester United van 1986 tot en met 2013 en werd met The Red Devils dertien keer kampioen van Engeland, won twee keer de Champions League en daarnaast nog talloze andere prijzen. De Schot stopte in 2013 als manager, maar bleef als ambassadeur en directeur wel betrokken bij de club.

Ferguson speelde als profvoetballer tussen 1958 en 1974 317 wedstrijden in de Schotse competitie, onder meer voor Glasgow Rangers. Daarin maakte hij 170 doelpunten. Ook speelde hij zeven interlands (negen goals) voor zijn geboorteland. Na zijn voetbalcarrière werd Ferguson al snel trainer. Van 1978 tot zijn vertrek naar Manchester boekte hij al veel succes met Aberdeen. Onder zijn leiding won die club drie keer de Schotse titel en vier keer de Schotse beker. Ook veroverde Aberdeen in 1983 de Europa Cup II, voor bekerwinnaars, door Real Madrid in de finale te verslaan. De Schotse ploeg van Ferguson pakte later in dat jaar ook de Europese Supercup ten koste van Hamburg.