"De liberalen hebben al 35 jaar hun stempel gedrukt op het beleid in Gent, en de verkiezingen van 14 oktober zijn een momentum. En wij gaan dat momentum grijpen. We zijn klaar om de leiding van de stad over te nemen. We zijn klaar om aan zet te komen. Verspreid deze boodschap, draag ze uit, leef ze, adem ze. Met een ijzersterk verhaal en met een ijzersterk team van vrijheidsminnende, sociaal-geëngageerde, positieve en fiere Gentse kandidaten voel ik me erg gesterkt om jullie burgemeester te mogen. Om burgemeester te mogen worden van alle Gentenaars", zo besloot lijsttrekker Mathias De Clercq, met opgeheven armen en opgerolde mouwen, zijn flamboyante toespraak, zaterdagnamiddag, bij de voorstelling van de 53 kandidaten die naar 14 oktober toe het liberale programma zullen verdedigen.

 

53 kandidaten: 27 vrouwen, 26 mannen. De jongste 19, de oudste 70. Alle geuren en kleuren, alle geledingen van de maatschappij. "Het peper en zout van Gent", zo vatte Mathias De Clercq de kandidatenlijst een paar keer samen. 33 van de kandidaten die nu op de lijst staan, stonden in 2012 niet op de lijst. 

Veel van de meest strategische plaatsen op de lijst waren al bekend: Mathias De Clercq, Sofie Bracke, Christophe Peeters, Stephanie D'hose en Sami Souguir op plaats 1 tot en met 5, in die volgorde. De lijstduwer was ook al langer bekend: "De sterkste lijstduwer die ik mij kan dromen, een bevlogen Europeaan, een overtuigde Gentenaar en de beste premier die het land ooit had" aldus Mathias De Clercq. Zelfs wie nog nooit over politiek hoorde weet dat het om Guy Verhofstadt gaat. 

Dat de gewezen woordvoerder van de Gentse politie de rangen van de Open VLD zou versterken was ook al geweten, nu is ook zijn plaats op de lijst bekend: Manuel Mugica Gonzalez staat op de tiende plaats. Mieke Bouve, die recent haar overstap van de SP.A naar Open VLD bekendmaakte, staat op 9.

Veel peper en zout op de lijst, Gents peper en zout, zo herhaalde De Clercq vaak, maar ook de Gentse horeca is goed vertegenwoordigd: op 47 staat Gerda Bosschem (70), cafebazin van café Den Turk, op 46 staat Joris Claes, uitbater van café Travolta in de Zuidstationsstraat, en broer van Gerald Claes, van de Charlatan.

Niet echt een cafébaas, maar wel de Nachtburgemeester van Gent, Edmond Cocquyt. "Die krijgt de plaats die bij een andere partij door iemand opgeëist is", aldus De Clercq, "maar die van ons is een betere: Edmond Cocquyt." De Clercq liet de naam van de andere partij en de andere politicus bewust achter zijn tanden steken, maar iedereen weet dat het over Siegfried Bracke en de N-VA gaat.

Mania Vander Cam (plaats 51) kwam iets te laat voor de groepsfoto, maar had daar een dubbel geldig excuus voor: omdat Guy Verhofstadt tijdig weg moest, werd de fotoshoot verschoven van halfvijf naar halfvier, en op dat moment was Mania Vander Cam aan de Blaarmeersen, voor de start van Levensloop, een 24-uur durende loop tegen kanker, waarvan ze het meterschap aanvaardde en waar een team voor haar loopt.

Nog opvallende namen: Miet Crabbé  (modejournaliste en bedenkster van de modelijn Lena Lena), en Alana Herman, de 34-jarige kleindochter van Lucienne Herman-Michielsens, de Gentse politica die aan de grondslag lag van de abortuswet.

De volledige lijst van de Open VLD is te raadplegen op de site van de partij.