Elia Viviani heeft zijn favorietenrol in de tweede etappe van de Giro helemaal waargemaakt. De Italiaanse spurter van Quick Step Floors was in de straten van Tel Aviv de snelste van het pak, voor Jakub Mareczko (Wilier Triestina - Selle Italia) en Sam Bennett (BORA-hansgrohe). BMC-kopman Rohan Dennis pakte onderweg drie bonificatieseconden in de tussensprint en is zo de nieuwe leider. Hij pakt de roze trui over van Tom Dumoulin (Sunweb).

Het peloton verzamelde in Haifa voor een rit van 167 kilometer naar Tel Aviv. Tom Dumoulin (Sunweb) mocht deze eerste rit in lijn starten in de roze leiderstrui. Meteen na het vallen van de vlag werd er aangevallen, onder andere door onze landgenoot Victor Campenaerts - gisteren nog derde in de proloog. Met Lars Bak (Lotto Fix ALL) en Davide Ballerini (Androni Giocattoli-Sidermec) slaagden twee renners er al snel in om toch weg te komen. Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) kwam later nog aansluiten, waardoor een trio de vlucht van de dag kleurde.

Echt veel ruimte kreeg het leidende drietal nooit. Zo kon het gebeuren dat halverwege de etappe, op de enige beklimming van de dag (de Zikhron Ya’Aqov), hun liedje al was uitgezongen. Enrico Barbin (Bardiani-CSF) wipte in extremis over de ontsnapte Ballerini en pakte zo het enige bergpunt, waardoor hij morgen in de blauwe trui mag pronken. Enkele kilometers verderop werd in de tussensprint gestreden voor de bonificatieseconden: Rohan Dennis werd door zijn BMC-ploeg perfect afgezet en pakte de seconden, waardoor hij de roze leiderstrui overneemt van Tom Dumoulin. Elia Viviani (Quick Step Floors) pakte twee seconden, Dennis’ ploegmaat Jürgen Roelandts pakte de laatste seconden.

Ook Victor Campenaerts (Lotto Fix ALL) had zich gemeld in de debatten voor de bonificaties, maar kreeg geen steun en de Europese kampioen tijdrijden kon uiteindelijk geen seconden pakken. Campenaerts trok dan maar alleen op avontuur, maar lang hield hij het niet vol. Boivin (Israel Cycling Academy) probeerde het dan nog maar eens, met meer succes: hij reed een mooie voorsprong bij elkaar. Na een solo van bijna 40 kilometer moest hij zich toch gewonnen geven, waarna het peloton aan een rotvaart richting Tel Aviv kon snellen.

Aanval Van der Sande

Wout Poels, een belangrijke knecht van Chris Froome bij Sky, kreeg nog te rekenen met pech en moest een wiel wisselen om iets meer dan 5km. Een slecht moment, want de sprintersploegen legden er serieus de zweep op. Katusha probeerde verwarring te zaaien met enkele uitvallen van onder meer Tony Martin, maar ze kregen geen vrijgeleide. Tosh Van der Sande kende wel bijna succes met een late aanval. De man van Lotto Fix ALL dwong het peloton tot het uiterste, maar op een kilometer van de meet was zijn liedje uit.

In de spurt was Viviani met voorsprong de snelste van het pak. Hij timede zijn aanzet het beste en klopte overtuigend Mareczko en Bennett. Onze landgenoot Baptiste Planckaert spurtte als eerste Belg naar de negende plaats.

Meteen prijs voor Quick Step: indrukwekkende Viviani spurt naar de zege in Giro, Dennis pakt het roze
Foto: AFP

- Uitslag -

1. Elia Viviani (Quick Step Floors)

2. Jakub Mareczko (Wilier Triestina - Selle Italia) z.t.

3. Sam Bennett (BORA - hansgrohe)

4. Niccolò Bonifazio (Bahrain - Merida)

5. Sacha Modolo (Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale)

6. Clément Venturini (AG2R La Mondiale)

7. Ryan Gibbons (Team Dimension Data)

8. Manuel Belletti (Androni Giocattoli - Sidermec)

9. Baptiste Planckaert (Team Katusha - Alpecin)

10. Jempy Drücker (BMC Racing Team)

- Stand -

1. Rohan Dennis (BMC Racing Team)

2. Tom Dumoulin (Team Sunweb)+1”

3. Victor Campenaerts (Lotto - Soudal)+3”

4. José Gonçalves (Team Katusha - Alpecin)+13”

5. Alex Dowsett (Team Katusha - Alpecin)+17”

Viviani draagt zege op aan partner: “Zij gelooft altijd in mij”

Net als in 2015 won Elia Viviani zaterdag de eerste rit in lijn in de Ronde van Italië (Ita/WorldTour). Voor Quick-Step Floors is het de 28e zege van het seizoen. “Deze overwinning draag ik op aan mijn vriendin die altijd in mij gelooft”, aldus een gelukkige Viviani.

Meteen prijs voor Quick Step: indrukwekkende Viviani spurt naar de zege in Giro, Dennis pakt het roze
Foto: AFP

Na een attractieve vlakke rit, waarin Rohan Dennis door bonificatieseconden de roze trui afsnoepte van Tom Dumoulin, sprintte Viviani in de straten van Tel Aviv autoritair naar zijn zesde zege van het seizoen. “Iedereen verwachtte dat ik deze rit zou winnen, maar dat maakte de opdracht er niet makkelijker op”, aldus Viviani na afloop. “Je moet het nog altijd doen en vooraf probeerde ik die extra druk te onderdrukken. Vorig jaar heb ik de Giro gemist en het jaar daarvoor moest ik de Giro verlaten omdat ik buiten tijd eindigde in de bergen. Ik had dus nog een rekening openstaan met deze ronde.”

Viviani timede zijn sprint in Tel Aviv perfect en kwam als een komeet uit het wiel van zijn landgenoot Jakub Mareczko, die voor de tweede plaats nog net de Ier Sam Bennett kon afhouden. “Ik draag deze overwinning op aan mijn vriendin (de Italiaanse renster Elena Cecchini, red.). We doen in onze relatie veel opofferingen, maar zij gelooft altijd in mij. Ook gisterenavond, toen we elkaar nog spraken. Zij geloofde dat ik het kon afmaken en ik wilde haar bedanken met een grote zege. Dat is gelukt. Uiteraard dank ik ook mijn team. Zij hebben schitterend werk geleverd. Nooit eerder stond ik met zo’n sterk team aan de start van de Giro”, besluit Viviani, die zondag in de paarse puntentrui start. (belga)

Meteen prijs voor Quick Step: indrukwekkende Viviani spurt naar de zege in Giro, Dennis pakt het roze
Foto: AFP

Victor Campenaerts: “Hadden met Sunweb gepraat”

Campenaerts was met een roze droom naar Israël afgezakt. In de tijdrit strandde hij op twee seconden van Dumoulin, in de tussensprint vandaag stuitte hij op Dennis. “BMC heeft dat goed gespeeld met een treintje en drie man achter Dennis die telkens het gat lieten vallen”, zegt Campenaerts bij Sporza. “Stiekem hadden we met Sunweb gepraat en die hadden er geen probleem mee dat ik voorop zou rijden. Maar BMC vond dat duidelijk niet zo’n goed plan en op het vlakke is het heel moeilijk om weg te rijden van een hele ploeg”, aldus de man van Lotto Fix ALL. De roze droom geeft hij nog wel niet op. “Ik denk niet dat er veel momenten in mijn carrière zullen zijn dat ik op 3 seconden van de leiderstrui in een grote ronde sta. Maar als BMC er vandaag zo voor gereden heeft, dan zal het de trui morgen niet uit handen geven. Misschien staat er wat wind in de woestijn, we zullen morgen zien wat er mogelijk is.”

Meteen prijs voor Quick Step: indrukwekkende Viviani spurt naar de zege in Giro, Dennis pakt het roze
Foto: BELGA