Duitse vierdeklasser ontslaat jeugdcoaches na nazigroet
Foto: @1fclokleipzig

De Duitse vierdeklasser Lokomotive Leipzig heeft zaterdag twee coaches ontslagen (en tegen één van hen een officiële klacht ingediend) nadat ze een jeugdteam vorig weekend voor een foto hadden laten poseren terwijl ze een nazigroet gaven. De club laat weten “in shock” te zijn.

De klacht werd ingediend tegen de assistent van het team. Hij vroeg de min-17-jarigen te poseren met hun rechterarm gestrekt voorwaarts. De hoofdcoach werd eveneens voor het leven uit de club geband. De spelers werden tot het einde van het seizoen geschorst. De Hitlergroet is strafbaar onder de Duitse wet.

“Dit is een slag in het gezicht van iedere atleet, lid van de club en persoon met gezond verstand”, communiceerde Lokomotive Leipzig. “De groet geven is niet enkel een criminele daad, het staat voor de moorden op miljoenen mensen in een onrechtvaardig systeem. Het is geen banale provocatie.” De club wil de spelers aan een aantal workshops laten deelnemen.

Lokomotive Leipzig is een traditieclub in het oosten van Duitsland. Het werd in het begin van de twintigste eeuw drie maal Duits landskampioen en speelde in 1987 nog de finale van de Beker der Bekerwinnaars tegen Ajax (1-0 nederlaag).