‘Weg met de Tsaar!’
Een betoger wordt opgepakt door de oproerpolitie. Foto: REUTERSs

Bij protesten tegen president Vladimir Poetin in verschillende steden in Rusland, zijn al meer dan duizend betogers opgepakt. Onder hen ook oppositieleider Alexej Navalni.

De bekende Kremlin-criticus Alexej Navalni had online opgeroepen om in heel het land op straat te komen tegen wat hij de dictatuur van Poetin noemt.

Van Moskou over Jekaterinaburg in de Oeral tot in Siberië - volgens de oppositie in negentog steden - kwamen vooral jongeren op straat en scandeerden ‘Rusland zonder Poetin’ en ‘Weg met de Tsaar’. Ze uitten ook hun ongenoegen over internetcensuur, nadat de overheid eerder de bekende berichtenapp Telegram blokkeerde.

Navalni, eerder al opgepakt voor het organiseren van onwettelijke betogingen, kwam zelf naar het Poesjkinskaja-plein in het centrum van hoofdstad Moskou. De oppositieleider kon de opgedaagde betogers nog net bedanken voor hun komst, voordat hij door de politie werd opgepakt en afgevoerd.

1.600 arrestaties

Oproerpolitie zette in Moskou traangas in en begon systematisch betogers te arresteren. Het kwam ook tot vechtpartijen tussen voor- en tegenstanders van Poetin. Volgens mensenrechtenorganisatie OVD Info zijn meer dan 1.600 mensen opgepakt door de politie, in Moskou alleen al meer dan 700. Officiële cijfers van de Russische autoriteiten zijn er niet.

Poetin (65) werd in maart met bijna 77 procent van de stemmen herkozen. Hij is al sinds 2000 aan de macht. Navalni werd verboden zich kandidaat te stellen, volgens hemzelf onder valse voorwendselen.