Een raket heeft zaterdag succesvol de eerste Marslander gelanceerd die onderzoek zal doen naar het inwendige van de rode planeet. De Marslander, InSight, zal ook experimenten doen voor de Koninklijke Sterrenwacht in België, meldt Radio 1.

Een Atlas 5-raket werd zaterdagmiddag vanop de Vandenberg Air Force Base in de Amerikaanse staat Californië gelanceerd richting Mars. Aan boord InSight, de eerste Marslander van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa die de planeet in de diepte zal onderzoeken.

Het is het eerste interplanetaire ruimtetuig dat gelanceerd wordt vanop Vandenberg Air Force Base en over de Stille Oceaan vliegt. Voordien vertrokken al die missies vanop het bekende Cape Canaveral in Florida. De Marslander moet ongeveer 485 miljoen kilometer afleggen en zou op 26 november op Mars moeten landen.

De missie heeft ook een Belgisch tintje. De gegevens die InSight verzamelt bij één van de experimenten van de Marslander, zullen bestudeerd worden door onze Koninklijke Sterrenwacht. Het gaat om een experiment met een seismograaf, waarmee ook de inwendige structuur van onze planeet Aarde bestudeerd werd.

‘Net als bij een ei’

‘Het is zoals bij medische beeldvorming. Men stuurt stralen door je lichaam en op basis daarvan bouw je een beeld op van hoe je er binnenin uitziet. Eigenlijk maken we nu een soort röntgenfoto van Mars’, legde Tim Van Hoolst van de Belgische Sterrenwacht uit in De Ochtend op Radio 1.

Uit het experiment van de Belgen moet blijken of de kern van Mars net als die van de Aarde naast een vast ook uit een vloeibaar gedeelte bestaat. ‘Het experiment waar wij aan werken zendt radiosignalen uit tussen de Aarde en het landingstoestel’, aldus Van Hoolst. ‘Op basis daarvan kunnen we heel nauwkeurig de rotatie van de planeet bepalen.’

‘Vergelijk het met een ei. Als je wil weten of een ei gekookt is of rauw kun je het roteren. Een gekookt ei roteert stabieler dan een ei dat nog rauw is’, besluit Van Hoolst.