Peeters: 'Misschien had De Wever een minder sterk momentje?’
Foto: BELGA

Ook de N-VA-ministers in de federale regering moeten in het belang van de economie tot eind 2019 doorgaan. Dat zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters op Radio 1 in een reactie op N-VA-voorzitter Bart De Wever, die stelde dat de ‘dash’ wat uit de regering is.

‘Dat de grootste partij van deze regering, de N-VA, met heel belangrijke bevoegdheden en ministers, zegt: “voor ons is de dash er een beetje uit”, ik kan dat heel moeilijk begrijpen’, reageerde minister van Werk Kris Peeters. 'Ik was wat verrast. Misschien had Bart De Wever een minder sterk momentje.' 

‘Ik roep De Wever op om iedereen binnen zijn partij en zijn ministers ervan te overtuigen dat we de ambitie moeten hebben om, in het belang van de economie en de tewerkstelling, nog tot eind 2019 door te gaan’, aldus Peeters, die onder andere verwees naar dossiers als Arco, de begroting en de zware beroepen.

Ook Gwendolyn Rutten, voorzitter van de andere Vlaamse coalitiepartij Open VLD, verklaarde aan VRT Nws niet gediend te zijn van de uitspraken van De Wever. De liberalen hebben naar eigen zeggen wel nog veel 'goesting' om door te gaan.

N-VA-voorzitter De Wever stelde vrijdag in Terzake op Canvas dat de gemeenteraadsverkiezingen van eind dit jaar de ambities van de regering afremmen. ‘Die werpen hun schaduw vooruit, dat weet iedereen. Volgens De Wever ‘is de dash er een beetje uit’ en staat ‘spankracht van de regering onder druk’.

Als De Wever premier wil worden ‘is dat vooral amusant’

Ook premier Charles Michel heeft zaterdag met ironie gereageerd op de verklaringen van De Wever die niet uitsluit dat hij in 2019 de federale regering zal leiden als dat is om de leiding te nemen van een confederale kanteling. Hij nodigt De Wever uit om niet te snel te gaan.

‘Als Bart De Wever klaar is om Antwerpen te verlaten omdat hij verliefd is geworden op België, dan is dat vooral amusant. Maar, het is misschien een detail, er komen verkiezingen in 2019. En we zullen dan zien welke parlementaire meerderheid er is nadat de kiezer heeft gesproken’, zei Michel voor de camera’s van RTBF en RTL-TVi bij zijn aankomst op de receptie voor het Irisfeest in Brussel.