Opnieuw aardbevingen op Hawaï
Donderdag begon de Kilauea, een van de actiefste vulkanen ter wereld, al twee uur lang opnieuw lava te spuwen. Foto: AFP

Hawaï is opnieuw opgeschrikt door een reeks aardbevingen, de zwaarste met een magnitude van 6.9. De autoriteiten hadden na eerdere schokken al een evacuatie bevolen in de omgeving van de actieve Kilauea-vulkaan. Er werd geen tsnunami-alarm afgekondigd.

De aarde beefde vrijdag rond 12.32 uur lokale tijd (23.32 uur in België) en een uur later opnieuw, zo meldt het Amerikaanse geologische onderzoekscentrum USGS. Het epicentrum bevond zich op de zuidflank van de Kilauea, een van de actiefste vulkanen ter wereld. De aardbeving was niet zwaar genoeg om een tsunami te veroorzaken, maar er werden wel verschillen in het zeeniveau gemeten tot 40 centimeter. De schokken zouden heel wat schade veroorzaakt hebben. 

Donderdag was er al een aardbeving van 5.0 met tientallen naschokken geweest op het eiland. De Kilauea begon toen al opnieuw lava te spuwen, zo'n twee uur lang. De bewoners van woonwijken Leilani Estates en Lanipuna Gardens, zo'n 1.700 mensen, moesten hun huizen verlaten omdat lava uit scheuren in de grond kwam.

De autoriteiten waarschuwen dat de toestand nog niet stabiel is.