Luis in de pels en grootste roeper van oppositie maakt opvallende keuze
Open VLD vormt een lijst met de huidige oppositiepartijen Positief Project en Groen. Bert Verhaeghe is lijsttrekker. Foto: evr

Verrassing van formaat in Wervik: Open VLD trekt niet alleen naar de kiezer. Lijsttrekker Verhaeghe en zijn team komen samen op met Positief Project en Groen. ‘Luis in de pels’ Bart Pynket zal de lijst duwen.

Met drie zetels slaagde Open VLD er na de vorige verkiezingen in met SP.A en N-VA een tripartite te vormen. De liberalen tonen dit jaar nog meer ambitie. Ze gaan een lijst vormen met oppositiepartijen Positief Project en Groen. Van een verrassing gesproken.

Zeker aangezien oppositieraadslid Bart Pynket (Positief Project) de lijst zal duwen. Berucht voor zijn kritische tussenkomsten wordt hij vaak gezien als de luis in pels. In oktober staat Pynket evenwel op de lijst met een van de partijen waarvoor hij in deze legislatuur scherprechter speelde.“Hij heeft zijn rol met verve gespeeld en hield ons scherp. Dat was ook zijn taak”, lacht lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Bert Verhaeghe (Open VLD).

Nu worden de krachten gebundeld. “We willen een krachtig signaal geven dat we over de partijgrenzen heen de lokale uitdagingen willen aangaan. We gaan voor duurzaamheid en transparantie”, aldus Verhaeghe. “We hadden onze lijst eigenlijk al klaar, maar na constructieve gesprekken kozen we ervoor om vijf plaatsen op onze lijst voor te behouden voor Positief Project en Groen.”

Met 942 voorkeurstemmen was Verhaeghe het stemmenkanon van zijn partij. Tweede plaats was voor huidig gemeenteraadsvoorzitter Ann Degroote, die 408 stemmen achter haar naam kreeg. Pynket haalde 427 stemmen.

Mechelen aan de Leie

Pynket is al twaalf jaar een van de luidste stemmen op de oppositiebanken. Daar wil hij komaf mee maken. “Twaalf jaar staan roepen aan de zijkant, daar word je hees van... We willen eindelijk onze ideeën realiseren. Met dit nieuwe verhaal en progressieve project kan dit”, meent Pynket.

Uitslag respecteren

Open VLD spiegelt zich aan Mechelen, waar de partij ook opkomt samen met Groen en m+. “Zo worden we toch wat het Mechelen aan de Leie.”

Niet dat een zetel voor Positief Project al een zekerheid is. “Er zijn nog geen afspraken gemaakt en niemand werd al een mandaat beloofd. We zullen uiteraard de uitslag van de verkiezingen respecteren”, aldus Bert Verhaeghe.

Na lijsttrekker Bert Verhaeghe volgen Ann Degroote, Nino D’Hellem, Nele Leroy en Marc Kino.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in