Rijkste man ter wereld wil heel fortuin investeren in ‘ruimtekolonie’
Jeff Bezos Foto: EPA-EFE

Amazon-oprichter Jeff Bezos is bereid om nagenoeg al zijn kapitaal - zo’n 110 miljard euro - in de ruimtevaart te stoppen. ‘Het is de enige manier om de mensheid vooruit te helpen’, aldus Bezos tijdens een opvallend interview met Business Insider.

Bezos, die zich met een vermogen van 110 miljard euro de rijkste man ter wereld mag noemen, is niet van plan om daar veel van over te houden. Integendeel: in een interview met de financiële nieuwssite Business Insider maakte hij er een halszaak van om te benadrukken dat hij over enkele jaren misschien nog maar een honderdste van zijn vermogen overhoudt.

De Amazon-oprichter is van mening dat hij de mensheid zal redden door het uitbouwen van een gigantische ruimtekolonie. Hij windt er geen doekjes om: ‘De enige manier die ik kan bedenken om zo veel geld uit te geven, is door mijn Amazon-winsten in de ruimtevaart te stoppen. Als we nu de ruimte niet ingaan, blijft de mensheid stilstaan en dat vind ik erg demotiverend. Dat is niet wat ik zou willen voor mijn achterkleinkinderen.’

Blue Origin

Bezos hoopt nog eind dit jaar een eerste bemande vlucht te organiseren. Tegen 2020 moet een eerste object permanent in de ruimte circuleren om daarna zijn ruimtevloot geleidelijk aan uit te breiden. Het einddoel is prijzig en ambitieus. ‘Ik wil eerst miljoenen mensen in de ruimte, dan miljarden en uiteindelijk wil ik dat er een biljoen mensen in de ruimte leven’, aldus de miljardair.

Het is niet de eerste keer dat Bezos aangeeft dat zijn ambities in de ruimtevaart liggen. Vorig jaar liet hij nog optekenen dat hij ongeveer voor 1 miljard dollar aan aandelen van Amazon zou verkopen om te investeren in Blue Origin, zijn eigen ruimtevaartbedrijf. Blue Origin werd opgericht in 2000 en richt zich op het innoveren van de ruimtevaart en ruimtetoerisme.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig