Bokrijk strikt modeontwerper Tim Van Steenbergen
Tim Van Steenbergen ontwerpt voor Bokrijk Foto: BKRK

Na Kobe Desramaults en zijn brood is het aan modeontwerper Tim Van Steenbergen om de bezoekers van openluchtmuseum Bokrijk iets bij te leren over vakmanschap. ‘Ik dacht grondig na over de betekenis van kleding, zowel vroeger als nu.’

Bokrijk pakt onder de noemer Bokrijk Brandmerkt (BKRK) uit met een samenwerking met de Antwerpse modeontwerper Tim Van Steenbergen. Na de focus op brood, legt het openluchtmuseum dit jaar met de expo ‘Do you remember?’ de nadruk op textiel.

‘Ik dacht grondig na over de betekenis van kleding, zowel vroeger als nu. Was kleding in het verleden louter utilitair of kon het ook een statement zijn? Hoe stellen mensen zich het silhouet van vroeger voor? En klopt dat wel met de realiteit?’,verduidelijkt Tim Van Steenbergen.

Van Steenbergen bedacht een reeks installaties die op en rond het erf van het Hooghuis uit Tessenderlo opgesteld staan. Binnen die installaties werkt hij met kledingstukken en voorwerpen uit de collectie van Bokrijk die om en bij de 2.000 objecten bevat.

‘Personeel in een glansrol’

Van Steenbergen toont zijn visie op de historische textielcollectie in een expo, maar confronteert tegelijkertijd het verleden met het heden, door een collectie voor de medewerkers van Bokrijk te ontwerpen, waarbij nieuwe en historische elementen worden gecombineerd. De kiel, de omslagdoek, de schort van toen … worden herwerkt tot eigentijdse versies.

‘Zo brengen we het rijkelijke verleden en het heden van dit aloude vakmanschap samen in één verhaal, met het eigen personeel in een glansrol’, aldus Igor Philtjens, voorzitter van Toerisme Limburg. Wie al verlekkerd zat te kijken op de outfits voor de medewerkers kan in de museumshop zelf een aantal van de stukken kopen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig