Brussels Airlines waarschuwt stakend personeel: 'Economische situatie is niet goed'
Foto: REUTERS

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines hebben een stakingsaanzegging voor volgende week ingediend. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Maar voorzitter Etienne Davignon geeft hen weinig hoop: het bedrijf draaide dit jaar tot dusver verlies.

De piloten van Brussels Airlines zijn misnoegd over de voorstellen die de directie deed over de loon- en arbeidsvoorwaarden. Mogelijk staken ze vanaf 11 mei, al houden ze de deur nog op een kier.

Vakbonden en directie onderhandelen al meer dan een jaar over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden. Vandaag werden de voorstellen van de directie voorgelegd aan de piloten, maar een grote meerderheid heeft die verworpen. 'Om 12 uur hadden al 425 van de 530 piloten gestemd. 80 procent verwerpt de voorstellen. Nog eens 10 procent verwerpt de voorstellen, maar wil nog geen acties ondernemen. Slechts 8 procent is het eens', zegt Paul Buekenhout van de christelijke vakbond LBC. 'We zijn verbaasd over de resultaten. Het is nog nooit gebeurd dat er zo'n grote steun is voor acties. Het ongenoegen is groot.'

Verlies

Maar bestuursvoorzitter Etienne Davignon geeft hen weinig hoop. Brussels Airlines heeft sinds begin dit jaar al 26 miljoen euro verlies geleden, zegt hij aan de VRT. Het verlies maakt dat de maatschappij weinig ruimte heeft om toegevingen te doen, lijkt de boodschap van Davignon. 'Onze economische situatie is op dit ogenblik niet goed', geeft hij toe.

Nog te vermijden

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend, in de komende zevende dagen kan er nog bemiddeld worden. 'Dat betekent dat we vanaf 11 of 12 mei zouden kunnen staken, maar zover zijn we nog niet. Als de directie verstandig is, kan ze een staking nog vermijden. Het is nu aan hen om hun kot te komen met concrete voorstellen', zegt Buekenhout. Als het toch tot een staking komt, kan dat voor meerdere dagen zijn, waarschuwt Buekenhout. 'Maar er zijn ook andere acties mogelijk, waarbij we bijvoorbeeld de passagiers informeren.'

'We vinden het jammer dat de stakingsaanzegging is ingediend, want de verzoeningsgesprekken gaan gewoon door', zegt woordvoerster van Brussels Airlines Kim Daenen aan De Standaard. 'Onze prioriteit is nu een oplossing te vinden voor onze klanten en de gesprekken zo goed mogelijk verder te zetten.'

Een staking bij Brussels Airlines is erg uitzonderlijk. In 2013 staakten de piloten één dag. Dat is de enige stakingsdag in de zestienjarige geschiedenis. Bij moederbedrijf Lufthansa staakten de piloten vorig jaar verschillende dagen. 

Boter bij de vis

De eisen van de piloten gaan over drie punten. De piloten willen een loonsverhoging. Dat wil Brussels Airlines toekennen, maar ze wil dat die enkel geldt in jaren waarin het bedrijf ook groeit. 'Dat willen onze piloten niet. Ze willen boter bij de vis', aldus Buekenhout.

Daarnaast willen de piloten een betere worklifebalance. 'Bij het plan Beyond2012 heeft eigenaar Lufthansa een lening van 100 miljoen toegestaan op voorwaarde dat de piloten en het cabinepersoneel zouden inleveren. Voor hetzelfde loon zijn ze 10 procent meer gaan werken. Dat levert onmogelijke dienstroosters op, waardoor veel mensen deeltijds moeten werken om het nog te kunnen doen.'

Een derde eis is een oplossing voor de onzekerheid rond het pensioen. De pensioenleeftijd voor piloten werd verhoogd van 55 naar 65, maar zijn nog veel losse eindjes. 'Bijvoorbeeld wanneer een piloot ziek valt, welke garanties heeft hij dan', stelt Buekenhout. De piloten willen erkend worden als zwaar beroep waardoor ze vroeger op pensioen zouden kunnen gaan.

Nieuwe ceo

De stakingsaanzegging is slecht nieuws voor Christina Foerster, die sinds 1 april ceo is bij Brussels Airlines. Zij verving Bernard Gustin, die na een conflict met Lufthansa aan de deur werd gezet. Lufthansa is sinds 2016 volledige eigenaar van Brussels Airlines. Gustin was het oneens over de integratie van Brussels Airlines bij lagekostendochter Eurowings. Hij wilde dat Brussels Airlines kon doorgaan als onafhankelijke Lufthansa-dochter, een statuut dat ook Swiss en Austrian Airlines hebben.