Waarom H&M en Zara nu ook mohair bannen
Foto: Getty Images/iStockphoto

Mohair zal binnenkort verdwijnen uit de collecties van verschillende grote modespelers. Dat hebben ze beslist na onthullingen van dierenrechtenorganisatie Peta over de wrede behandeling van angorageiten.

Bij H&M, Gap en Inditex (moederbedrijf van onder meer Zara en Bershka) zullen consumenten vanaf 2020 geen kleding met mohair meer vinden. Enkele modeketens zoals Topshop beloven om de productie met mohair onmiddellijk stop te zetten.

Die beslissing komt er naar aanleiding van een nieuwe reportage van Peta over de slechte behandelingen van angorageiten. De dierenrechtenorganisatie ging begin dit jaar undercover bij twaalf bedrijven in Zuid-Afrika waar angorageiten worden gefokt en kwam thuis met ontnuchterende beelden.

Op die beelden is te zien hoe fokkers de dieren met onnodig geweld benaderen. De geiten werden niet alleen zwaar mishandeld, maar ook gedood zonder verdoving door de keel over te snijden of de nek te breken. Zuid-Afrika is wereldwijd de grootste producent van mohair.

Geen bont, geen wol

Nu bont bij veel modespelers (eindelijk) in het verdomhoekje is beland, richt Peta al enige tijd zijn pijlen op de wolindustrie. Het scheren van schapen en geiten hoeft geen pijnlijk proces te zijn, maar in werkelijkheid gaat het er vaak wel onnodig bruut aan toe, aldus de dierenrechtenorganisatie.

Mohair mag overigens niet worden verward met angorawol, dat van konijnen komt. Dat materiaal werd in 2013 al geweerd door de grote modeketens na schokkende beelden van Peta.

Mohair wordt gemaakt met de vezels van de binnenste laag van de vacht van angorageiten. Het wordt vaak gebruikt voor truien en sjaals, maar wordt ook verweven in andere stoffen om die zachter te doen aanvoelen, bijvoorbeeld voor mannenpakken.

Opgelet, schokkende beelden:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in