In Kortenberg is een zwalpende vrachtwagen op de Leuvensesteenweg deze voormiddag een bankkantoor binnengereden. Bij het ongeval is een meisje van twee jaar omgekomen en vielen zes andere gewonden. Het onderzoek loopt nog, maar nu al staat vast dat er geen remsporen zijn.

Het ongeval gebeurde rond kwart over tien op de hoek van de Leuvensesteenweg en het Gemeenteplein in de Vlaams-Brabantse gemeente. 'De vrachtwagen, een trekker met aanhangwagen met daarop een grote kraan, begon te zwalpen en heeft voetgangers en voertuigen aan beide kanten van de weg geraakt', zegt Chris Taes, burgemeester van Kortenberg (CD&V). 'Nadien is de vrachtwagen in de voorgevel van een bankkantoor terechtgekomen.' De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. 'Maar alles wijst in de richting van een ongeval', zegt Taes.

'Er is op dit ogenblik nog geen duidelijkheid over de reden waarom de chauffeur de controle over het stuur verloor, zijn voertuig vervolgens over de weg begon te zwalpen en tot slot in de voorgevel van een ING-bankkantoor belandde', zei Walter Endels, korpschef van de politiezone Herent-Kortenberg (HERKO). 'De chauffeur, die bij het ongeval lichtgewond raakte, wordt ondervraagd en er zijn ook al bloedstalen genomen. Belangrijk is te weten waarom hij niet geremd heeft. Lag dat aan de remmen van het voertuig of aan de bestuurder zelf?'. Het Leuvens parket communiceerde tot dusver niet over het ongeval.

Slachtoffers

Er vielen in totaal zeven slachtoffers. Eén meisje van twee jaar oud stierf, de vader van het kind is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Vanavond was hij niet meer in levensgevaar. Er vielen nog één zwaargewond en drie lichtgewonde slachtoffers en één persoon kon ter plaatse verzorgd worden.De chauffeur van de vrachtwagen zat meer dan een uur gekneld. Hij is lichtgewond.

Ook een ouder koppel van in de tachtig is gewond geraakt. De vrouw zou een beenbreuk opgelopen hebben, terwijl haar man zijn voet zou gebroken hebben. Het koppel werd aangereden op straat toen ze bij café l'Europe, honderd meter verder, buitenkwamen. 'Ze komen hier twee à drie keer per dag en wonen vlak naast het ING-kantoor in een serviceflat', zei de uitbaatster aan onze reporter ter plaatse. 'Ze zijn de straat overgestoken, richting huis. Even later hoorden we een klap die zo luid was, dat hij als een bom klonk. Ik dacht meteen aan hen en ze waren inderdaad jammer genoeg betrokken. De klanten zijn meteen gaan helpen.'

Het rampenplan werd even afgekondigd, maar werd al om 12 uur opgeheven. De slachtoffers werden opgevangen in een opvangcentrum en worden begeleid door slachtofferhulp. 

De vrachtwagen is ondertussen uit het ING-kantoor gehaald. 'Het zwaar beschadigde bankkantoor wordt momenteel weliswaar gestut, maar blijkt nog voldoende stabiel, zodat alle families in de appartementen naast en boven dit pand inmiddels kunnen terugkeren. De meesten zijn echter voor het weekend naar familieleden of kennissen vertrokken.'

De Leuvensesteenweg in Kortenberg is sind 20.00 uur weer vrijgegeven voor het verkeer.