May overleeft lokale verkiezingen
Theresa May en haar man op weg naar de stembus. Foto: REUTERS

De Conservatieven van Theresa May hebben de lokale verkiezingen in Engeland beter doorstaan dan verwacht. Labour is er niet in geslaagd een grote overwinning te boeken. Dat blijkt uit de eerste (gedeeltelijke) resultaten.

Het mag dan om plaatselijke verkiezingen gaan, vooraf werd deze stembusgang gezien als een test voor de fel geplaagde regering van Theresa May en haar conservatieve partij. Volgens de eerste gedeeltelijke resultaten, van ongeveer de helft van de 150 gemeenteraden waarvoor gestemd werd, is de partij erin geslaagd de gevreesde verliezen - die de positie van May op nationaal vlak gevoelig zouden verzwakken - te vermijden.

Labour lijkt licht vooruit gegaan te zijn, maar kon de ambitie om de Conservatieven zware klappen toe te brengen niet waarmaken. De partij van Jeremy Corbyn boekte hier en daar in Londen wel vooruitgang, maar minder dan algemeen verwacht werd. De oppositie slaagde er bijvoorbeeld niet in het symbolisch belangrijke Westminster te veroveren.

Ook de Liberal Democrats zien hun aantal zetels aangroeien. Grote verliezer is de Brexit-partij UKIP, die verder verkruimelt: de partij verloor bijna honderd zetels en kon er amper twee nieuwe veroveren. 

De volledige uitslagen worden pas in de loop van de avond verwacht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig