Trouwen? Eerst drie keer afspreken
Foto: put
‘Het huwelijk is een contract voor het leven.’ Daarom beslisten de bisschoppen om trouwers intenser te begeleiden, vóór de Grote Dag.

Trouwen voor de katholieke kerk? Voor veel koppels hoeft het niet meer. Oubollig, of niet meer van deze tijd, luidt het dan. Of niet passend bij de ideologische overtuiging. Maar wie toch die keuze maakt, doet dat bewust. En met die groep wil de kerk verder, door het geloof te verdiepen in drie voorbereidende sessies, voorafgaand aan het huwelijk. Dat legden de Belgische bisschoppen vorig jaar vast. 

Om de stelletjes en de gesprekspartners die de sessies leiden ‘degelijk en intens’ voor te bereiden ‘op de rijkdom van het huwelijkssacrament’, werd deze week een brochure gepubliceerd met extra uitleg en een bijbehorende website.  
‘Een huwelijk is niet zomaar een contract dat makkelijk opgezegd kan worden’, vertelt Hilde Pex van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal. ‘Trouwen doe je voor het leven, in goede en kwade dagen. De samenkomsten maken duidelijk waartoe de geliefden zich engageren. Is dit het pad dat je op wilt?’

Fundamentele vragen

Vandaag hangt het van parochie tot parochie, van priester tot priester af hoe de voorbereiding op een huwelijk verloopt. Maar geïnspireerd door de wereldbrief Amoris Laetitia, naar aanleiding van de  laatste gezinssynode van paus Franciscus, beslisten de Belgische bisschoppen om de procedure uniform te maken – met minstens drie bijeenkomsten. Ter vergelijking: in Wallonië gaat het nu vaak om vijf bijeenkomsten. 

‘Die momenten dienen als een aanbod voor wie niet goed vertrouwd is met de katholieke identiteit. In de sessies van telkens twee uur behandelen we drie fundamentele vragen: wat betekent het om christen te zijn, vandaag? Hoe bereiden we de huwelijksliturgie voor? Wat betekenen een christelijk huwelijk en gezinsleven - wat als je bijvoorbeeld geen kinderen kunt krijgen? Zeker één keer vindt een bijeenkomst met andere koppels plaats’, zegt Hilde Pex, die zelf ook meewerkte aan de brochure.

Geleid door leken

Ze benadrukt dat het niet om een examen gaat, noch om een verplichting. Er zijn ook geen sancties aan verbonden. ‘Wie ervoor kiest, doet dat geheel vrijwillig. Maar dit is wel de nieuwe lijn van de bisschoppen.’
De sessies worden niet allemaal gegeven door een priester, maar veelal door getrouwde koppels. ‘Wat me niet meer dan logisch lijkt’, aldus Pex.

In sommige bisdommen, zoals in Gent, is de nieuwe manier van werken al een feit. De komende jaren volgen de andere bisdommen

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in