Brussel stuurt factuur voor opvang transmigranten naar federale regering
De Brusselse regering wil vermijden dat mensen noodgedwongen op straat moeten slapen (archiefbeeld) Foto: Kristof Vadino
De Brusselse regering heropent de opvangvoorziening La Porte d’Ulysse in Haren. Daar zouden voortaan 200 transitmigranten terechtkunnen. De federale regering krijgt de rekening gepresenteerd, 'omdat die haar verantwoordelijkheid niet neemt', klinkt het.

‘Het is voor ons moreel gezien niet te verantwoorden dat honderden personen hun toevlucht zoeken in de openbare ruimte, onze stations en onze parken’, zegt minister voor Bijstand aan personen Pascal Smet (SP.A).

Het opvangcentrum voor daklozen in Haren, dat geopend werd in het kader van de winteropvang 2017-2018, sloot op maandag 30 april zijn deuren. Er werd meteen voor gewaarschuwd dat honderden mensen de facto op straat kwamen te staan. De Brusselse regering heeft zich tijdens haar ministerraad van donderdag daarom over de situatie gebogen.

Er is beslist dat premier Charles Michel (MR) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een brief toegestuurd zullen krijgen waarin de federale overheid herinnerd wordt aan ‘haar verantwoordelijkheden inzake opvang van personen zonder verblijfsvergunning in transit’. Brussel dringt aan op een ‘monitoring’ waarmee de federale overheid en de operatoren uit de sector de toestand kunnen volgen.

‘Het risico is immers niet denkbeeldig dat heel wat mensen zonder opvangoplossing blijven waardoor ze in de komende maanden gedwongen zullen worden om hun toevlucht in de openbare ruimte te zoeken’, luidt het donderdagavond in een mededeling. ‘Een voor de Brusselse regering onaanvaardbare situatie die waardigheid voor iedereen eist. Deze monitoring moet ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheden belicht worden die eenieder op elk bestuursniveau op het gebied van daklozenopvang heeft.’

De opvangvoorziening in de Poincarélaan, die door Samusocial wordt beheerd, wordt uitgebreid, zo is bevestigd. Ook wil de Brusselse regering in afwachting van de monitoring La Porte d’Ulysse in Haren weer openen ‘in naam en voor rekening van de federale regering die hiervoor bevoegd is’.

‘Het gewest neemt zijn verantwoordelijkheden ten aanzien van een situatie die een beroep op onze menselijkheid doet’, zegt minister-president Rudi Vervoort. ‘Migranten moeten kunnen omkaderd worden en onderdak krijgen, en wij hebben kwaliteitsvolle operatoren ter beschikking, de conclusie is vlug gemaakt voor iedereen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig