Geens pikt kritiek N-VA en Open VLD na moord verpleegster niet
Foto: BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft zich donderdag in de Kamer boos gemaakt op coalitiepartners N-VA en Open VLD. Die stellen naar aanleiding van de moord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts het verlengd penitentiair verlof en de strafverkorting in vraag.

Naar aanleiding van de moord op Lenaerts uitte N-VA woensdag harde kritiek op minister Geens. De verdachte van de moord was veroordeeld voor een homejacking, maar was na minder dan een derde van de straf vrijgekomen op basis van een omzendbrief voor kortgestraften. Open VLD had kritiek op het uitgebreid penitentiair verlof. Beide maatregelen werden onder Geens genomen om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken.

De minister was niet opgezet met de kritiek. ‘Er is zoiets als een politiek compromis’, zei hij donderdag. Geens benadrukte dat hij ook andere maatregelen had voorgesteld, onder meer rond het beperken van de voorlopige hechtenis voor kleinere misdrijven. Uiteindelijk zijn de maatregelen die nu in vraag gesteld worden, uit de bus gekomen. ‘De regering heeft die aanvaard en beloofd die collectief met mij te dragen’, zei Geens.

Zonder die maatregelen moeten er bijkomende gevangenissen worden gebouwd, zei de minister. De bouw van nieuwe gevangenissen in Dendermonde en Haren sleept allang aan door procedureredenen.

Nieuw wetboek

‘Ik wil iets aan de overbevolking in de gevangenissen doen, maar daarvoor hang ik ook af van de Regie der Gebouwen, waarvoor collega Jan Jambon (N-VA) bevoegd is. Hij doet zijn best, maar ik ook.’

Geens zei verder dat hij werkt aan een nieuw wetboek rond strafuitvoering. Hij wil dat alle straffen onder de drie jaar onderworpen worden aan de strafuitvoeringsrechtbank en dat er een opvolging komt voor parket, politie en justitiehuizen. ‘Maar die wet kan alleen van kracht worden als we nieuwe gevangenissen bouwen’.

N-VA en Open VLD blijven niettemin aandringen op een bijsturing. ‘Het waren tijdelijke maatregelen, we kunnen ook collectief beslissen om die te herzien’, meent Sophie De Wit (N-VA).