Veelbesproken ex-burgemeester belooft te komen naar de Brakelse gemeenteraad, maar stuurt zijn kat
De zetel van Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) bleef de hele gemeenteraadszitting leeg. Foto: edp

Ondanks de belofte op zijn Facebookpagina om woensdag aanwezig te zijn op de gemeenteraad, bleef de zetel van schepen Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) leeg. De CD&V-fractie vroeg zich af of hij nog op een normale manier zou kunnen functioneren.

LEES OOK: Burgemeester die opstapte na zwaar ongeval, verdwijnt niet helemaal van politieke toneel

Met de titel Gemeente Brakel: Overdracht burgemeesterschap lanceerde Stefaan Devleeschouwer sinds woensdagochtend op zijn facebookpagina het bericht: “Vandaag woensdag 2 mei 2018 om 20.00 uur gaat de gemeenteraad door. Ik zal aanwezig zijn en geef de burgemeesterssjerp wnd door. Het aanwezig zijn op de gemeenteraad doe ik in de eerste plaats voor mijn gezin, mijn familie, vrienden en de Brakelaars die ons in deze moeilijke periode hebben gesteund.”

Auto-ongeval

Devleeschouwer was veertien dagen geleden betrokken bij een auto-ongeval waarna hij positief blies. Zijn rijbewijs werd toen onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken. Twee dagen later nam hij ontslag als waarnemend burgemeester, een functie waarin hij de taak van titelvoerend burgemeester Alexander De Croo waarnam. De gemeenteraad zou het eerste publieke optreden geweest zijn van Devleeschouwer na het ongeluk. Ondanks zijn belofte op Facebook, daagde hij niet op. Nochtans waren heel wat Brakelaars naar de gemeenteraad gekomen, de meesten om hem te steunen.

Boegbeeld van gemeente

Na de gemeenteraad wou CD&V-voorzitter Kris Wattez een tekst in naam van zijn fractie voorlezen. “We willen vandaag onze vrees uitdrukken”, richtte de CD&V zich rechtstreeks tot Devleeschouwer. “Ook als schepen ben je het boegbeeld van je gemeente. Er wordt van u dan ook verwacht dat u Brakel zowel binnen als buiten de gemeente vertegenwoordigt. Onbeantwoorde/openstaande vraag hierbij is of de schepen zich van deze taak naar behoren zal kunnen kwijten en of hij op een normale manier verder zal kunnen functioneren. Zal hij aan de druk van de publieke opinie kunnen weerstaan wanneer ze hem met de feiten, al dan niet ten laste, zullen confronteren? Ons aanvoelen is dat dit een zeer moeilijke opdracht zal worden.” Van voorzitter Alexander De Croo kreeg Kris Wattez niet de kans om deze tekst in open zitting voor te lezen. “In het gemeentedecreet staat duidelijk dat privéaangelegenheden van leden van de gemeenteraad niet in openbare zitting kunnen behandeld worden”, aldus De Croo. Nadat het publiek de raadzaal verlaten had, kon de CD&V zijn standpunt in besloten zitting brengen.