Cambridge Analytica sluit de deuren na privacyschandaal
Klokkenluider Christopher Wylie, voormalig werknemer bij Cambridge Analytica, bracht de bal aan het rollen Foto: REUTERS

Het Britse consultingbedrijf Cambridge Analytica, dat de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers misbruikte, sluit de deuren. Dat maakt het woensdagavond zelf bekend.

Het consultingbedrijf heeft een insolvabiliteits- en faillissementsprocedure in Groot-Brittannië opgestart. Ook in de Verenigde Staten komt er een bankroetprocedure. Er is een onafhankelijke beheerder aangesteld.

Cambridge Analytica had een reeks persoonlijkheidstestjes ontwikkeld om data van gebruikers uit het sociaal netwerk te halen. Die verkocht het aan bedrijven en politieke partijen, die daardoor gerichte advertenties op Facebook konden plaatsen. Zo zou onder meer in de aanloop naar het referendum over de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 gerichte propaganda zijn verstuurd.

In maart schorste Cambridge Analytica al zijn ceo, Alexander Nix, en beloofde het een ‘volledig, onafhankelijk onderzoek’. Volgens een bron van de zakenkrant The Wall Street Journal houdt Cambridge Analytica er nu mee op omdat het als gevolg van de schandalen veel klanten heeft verloren en tegen een berg schadeclaims opkeek.

'Praktijken waren legaal'

Het databedrijf houdt in het woensdagavond uitgegeven persbericht zijn onschuld staande. Dat zou ook moeten blijken uit de audit die het liet uitvoeren.

'De afgelopen maanden zijn Cambridge Analytica aanhoudend praktijken verweten die niet alleen legaal zijn, maar ook gemeengoed zijn in de online advertentiewereld, zowel in een politieke als een commerciële context', schrijft Cambridge Analytica.

'Ondanks ons niet-aflatende vertrouwen in onze werknemers en dat zij ethisch en wettig hebben gehandeld, heeft de berichtgeving in de media vrijwel al onze klanten weggejaagd. Als gevolg daarvan is vastgesteld dat het niet langer haalbaar is om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten', klinkt het verder.

Imagoschade

De methodes van Cambridge Analytica bezorgden ook Facebook veel imagoschade. Facebook schatte het aantal getroffen gebruikers aanvankelijk op 50 miljoen, maar moest dat later bijstellen naar 87 miljoen. Onder hen waren 61.000 Belgen.

Naar aanleiding van het schandaal getuigde Mark Zuckerberg, de ceo van Facebook, in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Daar gaf hij toe dat ook zijn eigen gegevens gestolen werden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in