Chris Froome blijft onverstoorbaar ondanks drukte voor start van Giro: “Ik heb het recht hier te zijn”
Foto: AFP

Chris Froome heeft twee dagen voor de start van de Ronde van Italië een persconferentie gegeven. Hij kan na winst in de Tour en de Vuelta van 2017 een derde grote ronde op rij winnen, net als Eddy Merckx in 1972 en 1973. “Dat is een van mijn grote drijfveren”, klinkt het onverstoorbaar bij de Brit, die zich niet van de wijs wil laten brengen door de beruchte salbutamolaffaire en de dreigende schorsing. “Ik begrijp de frustratie bij sommigen, maar ik heb het recht hier te zijn.”

Door zijn poging om ook de Giro te winnen, zag het voorjaar van Froome er volledig anders uit dan normaal. “De aanloop was dit jaar heel anders, met veel meer Italiaanse wedstrijden in de voorbereiding. Ik moest veel vroeger klaar zijn dan anders, toen ik alleen focuste op de Tour. Maar het voelt alsof ik er klaar voor ben. Ik kijk ernaar uit”, aldus de 32-jarige Brit van Team Sky.

“Ik deed een gelijkaardige voorbereiding als vorig jaar, alleen schoven we alles op naar voren. De hoogtestages, het wedstrijdritme ... Mijn laatste wedstrijd was de Ronde van de Alpen, enkele weken geleden. Het voelde daar alsof ik een stap vooruit heb gezet, dat ik in een positieve spiraal zit. Voor mij voelt het speciaal om de Giro te rijden met de ambitie de beste te zijn. Ik deed hier al mee in mijn tijd bij Barloworld (in 2009, en in 2010 bij Sky, nvdr.), maar intussen is alles anders.”

Woensdagvoormiddag ging Froome in Jeruzalem trainen met enkele lokale jeugdrenners. De openingstijdrit van vrijdag kan volgens hem meteen tot flinke verschillen leiden. “Dat wordt een heel belangrijke dag, ook al gaat het om een korte tijdrit. Maar die is technisch en het gaat constant op en neer. Er kunnen al verschillen gemaakt worden van 20, 30 seconden als iemand een heel goeie of slechte dag heeft. Het is een kans voor hen die voor het algemene klassement vechten.”

“Ik heb het recht hier te zijn”

Chris Froome blijft onverstoorbaar ondanks drukte voor start van Giro: “Ik heb het recht hier te zijn”
Foto: Photo News

Uiteraard werd Froome ook gevraagd naar de salbutamolaffaire. “Ik begrijp de frustratie bij sommigen, maar ik heb het recht hier te zijn en voor de overwinning te strijden. Net zoals ik het recht heb om te vechten om te bewijzen dat ik niets fouts heb gedaan. Neen, de vragen hierover geven me niet veel stress. Het maakt allemaal deel uit van wat we doen.”

Tom Dumoulin: “Bevond ik mij in de situatie van Froome, ik zou hier niet zijn”

Er werd ook al gevraagd naar de rest van het programma van de Brit. De Tour en de Vuelta? “In mijn ogen volgt na de Giro ook de Tour. Absoluut. Maar de Vuelta? (schudt het hoofd in alle richtingen) We zien wel ... We zijn nu in Jeruzalem voor de Giro, en ik denk alleen aan de volgende drie weken.”

LEES OOK: Vergeet Team Sky met Froome en Sunweb met Dumoulin: dit is het verrassende superteam van de Giro

Chris Froome blijft onverstoorbaar ondanks drukte voor start van Giro: “Ik heb het recht hier te zijn”
Foto: Photo News